StoryEditorOCM
ŽupanijaRAPORT IZ 'GRAFOPLASTA' ANTE LUŠIĆA:

Velika Smokvica oslobođena od stvari i ljudi, papiri predani šibenskom sudu

Piše Vedrana Stočić
23. rujna 2017. - 19:48


U petak je tvrtka "Grafoplast" Ante Lušića predala papire šibenskom sudu da je otok Velika Smokvica kod Rogoznice oslobođen od stvari i ljudi i da ga Ministarstvo državne imovine može preuzeti.

Prema odluci suda, primopredaja uz asistenciju policije zakazana je bila za 27. rujna. Po svemu sudeći, Smokvica će biti preuzeta u ponedjeljak ili utorak.

– Mi smo otok odlučili predati mirno, prije roka, pripremljena je sva dokumentacija i sve je spremno za preuzimanje. Da ne bi došlo do devastacije, na otoku je ostalo tek nešto osoblja – kaže Lušić, vlasnik tvrtke "Grafoplast" koja je 22 godine imala koncesiju na Smokvicu.

Ministarstvo obrane poduzeću "Grafoplast" iz Zagreba 1995. dalo je otok u zakup na 30 godina bez naknade. Ugovor uz odobrenje MORH-a potpisala je Općina Primošten, a u njemu stoji da će nakon 30 godina sve uloženo naslijediti država. Ante Lušić i partner otok su namjeravali turistički valorizirati i napraviti elitno ljetovalište za bogatu klijentelu.

Zbog velikog ulaganja u devastirani otok-vojarnu "Grafoplast" se našao u problemima, pa je tvrtku s koncesijom na otok nakon sedam godina preuzeo Ivica Todorić. Svih ovih godina Smokvica je bila privatni ljetnikovac obitelji Todorić, a Lušić je bio Todorićev zaposlenik. Nakon sloma Todorićeva carstva "Grafoplast" je s koncesijom vraćen Lušiću.

U otok, na kojem je nekada davno vlasništvo imao i njegov predak, Lušić je uložio, kaže, 22 godine svoga života i vlastite milijune.

Postavlja se i pitanje čiji je zapravo otok, ima li nad njim vlasništvo Ministarstvo državne imovine ili MORH? MORH ga je dao u zakup, početkom dvijetisućitih podignuo tužbu protiv Općine Rogoznica, a prema odlukama MORH-a Smokvica je još uvijek područje posebne namjene, odnosno vojarna, a sad ga preuzima čuvar državne imovine Goran Marić.

– Zanimljivo je kako je tužba Rojsa i ekipe ležala na sudu 17. godina dok ministar Goran Marić nije napravio pritisak na Državno odvjetništvo i sud. General Rojs izvršio je desant na otok. On i njegova svita očito su htjeli da koncesiju dobije netko drugi, a ne Rogozničani – kaže Lušić.
 

23. svibanj 2024 10:27