StoryEditorOCM
ŽupanijaMirlović Zagora

Valentino Rossi je ovog vikenda uživao na Kapriju: A evo tko je sve došao na smotru folklora i 18. rođendan 'Zvona Zagore'; Falili sigurno nisu

23. srpnja 2019. - 13:32

- Šta veliš, da je Valentino Rossi bija na Kapriju? Neka, Bog mu da sriću i zdravlje. A znaš li ti ko je ode, na Mirlovćin večeras? Joško Šupe i njegova Gara, Ivanka, došli su vidit rodijake. Ne znaš koji su to? Da su ti dica otvorila 'fejs' ki meni, zna bi! Celebritiji jači u Šibeniku od otoga tvoga bar deset puta. Pa bi vidija da je tute i bivši predsjednik Hajduka, Hrvoje Maleš, sa ženon i dicon i naš doktur, kirug Ivica Madžar, šta vodi 'Zvona Zagore', koje je osnova Hrvojev ćaća, Ante Paško Maleš. I drugi je doktur tute bija, bivši dekan šibenskog Veleučilišta Marko Radačić, i on je iz Ostrogašice, ki doktur Madžar. I Danijel Mileta je bija, šibenski dogradonačelnik, e. Njemu niko nije odele, al čovka su zvali njegovi birači, pa je bija red doć, pozdravit ih i izit papršnjak i domaću pomidoru. Eto ti na. I pozdravi mi otoga Rosu, koji je da je.

Eto, tako je u mobitel podnosija prvi izvještaj sa Smotre folklora u Mirlović Zagore, 18. po redu, moj rodijak Antiša jednome svome šta 'gori' ili 'kod crkve', kod Svetog Jakova nije bija. A šteta što nije. Jer, 18. smotra ujedno je bilo i obilježavanje 18. rođendana 'Zvona Zagore', kulturno-umjetničke udruge koja je, njegujući pismu, kolo, nošnje i govor svoga kraja, dočekala i punoljetnost.

Veselo je bilo na bini dok je njome defiliralo desetak KUD-ova, njihovih gostiju i prijatelja, okrićalo se u vezenom i tkanom, ljubomorno čuvanom, sa svih strana Lijepe naše, ali i susjedstva u kojem žive Hrvati. Bili su tu, među inima i Travničani, 'Sloga' iz Guče Gore, te Kotorani, članovi kulturnog ansambla 'Nikola Đurković' iz Crne Gore. A još veselije kada su se, osim u pismi i plesu, okušali u starim seoskim igrama – potezanju konopa.

'Ovako se, rodijak, strugaju tabani. Neće in tribat ić kod pedikera' – dovikivala je publika dok su natjecateljice KUD-a 'Sveti Mihovil' iz Nikšića Karlovačkog bose potezale svoje suparnice s druge strane.

- Mista malo! - imao je problema Vinko Bulat, voditelj programa, koji se u svojoj ulozi toliko izvještio da bi mogao mirne duše zamijeniti Branka Uvodića u 'Lijepom našom'.

- Ne triba ti, Vinko, trošit grlo. Kad ženske potežu, svi se približe. Udalječit će se i sami kad počnu muški potezat!.
A neko je sa strane vikao: 'Ajmo, naše, nemojte zajebat!'
A dugi je doda:
- Ki Hajduk nikoveče!'

Jedna je mater, očito domaća, vikala na ćer: 'Ne mo'š u japankan potezat, sriću in vrag odnja. A patičetina u kući pun kar!'
Ali onda su stvar u svoje ruke uzeli kršni momci. Potegli su Kotorani, ali nisu imali šanse protiv domaćih, 'Zvona Zagore' i Željka Topića.

'Vuče, čovče, ki dajc u Bosuću. Su puno snage! Ma ne bi ga potegli da je sam!' - stručno je komentira neko sa strane. Razumi se u kunape ki Milka Babović u klizanje!

A treći su već 'vatali u đir' Gorana Bulata, direktora šibenskog Gradskog parkinga, dok je vrtio glavom po asfaltiranom igralištu: 'Gledaš ti, Gorane, za parking. Da je teke bliže Poljani, zlata bi vridila. Važ piture i deset kuna na uru!'

Bulat je isto domaća loza – načelnik općine Unešić također je Bulat, samo Živko, Bulat je i pobjednik skakanja u vrići, Jere Bulat. Vidjeli smo tamo i poznate poduzetnike Ivu Sožu iz HGK, Matu i Ankicu Burić, vlasnike MIAB-a. Matin brat Ive zaštitni je znak – Brko – rekli bi brend, ne samo 'Zvona', nego i cile Zagore. Toliko ga je po novinama da su neki već i ljubomorni.

- Imatel slikat ikog drugog van njega?! Ima i drugog svita. Al, šta ćeš, nije čovik kriv šta je fotogeničan, kamera ga voli. A i zna, brate! Eto, da nije njega bilo, ko bi drugi puzdron namaza pilu 'cataru' s kojon se u dvoje jučer, ko u stare zemane, pilalo debelo rastovo drvo.

- Ki da je bilo ki danas, štilovku na rame, pa u po ure povaljaš po zemlji pola ogrede! Nego poteži, gori-doli, puši, stenji... A oni s druge strane govori: 'Ne krivi je, vrag je odnja! Itako ne vaja!' - Ne krivin je ja, nega ti! Jesi ćorav. Pa zapne, neće ni tamo ni amo. Pa unda, tuci sikiretinon da oslobodiš barenko pilu - sića se jedan dida sa strane starih zemana.

A mi Ivu molimo da za naše čitatelje objasni šta je to puzdra. Sumnjamo da bi to Google translator preveja bez njega:
- Puzdra ti je, moj Dragoviću, pišo od prasca, moderno rečeno. Znaš ti to ki i ja, samo ti oćeš da ja to rečen, a ti ostaneš fin. Gadna je i vaša novinarska politika! - smije se Ive. - I ta je puzdra služila za mazanje, bilo pile, bilo postola. Ki da je u ono vrime bilo patine. Ko će je dat! Sjajile bi se ki blavor! Ili šta bi stari svit reka, kad bi neko bija masan – sjaji se ki vratarski mačak!'

A vratri, odnosno fratri, nisu ni oni falili te subote, užežin Svetog Jakova, čija će se velika fešta, s procesijom oko crkve, dogoditi u četvrtak, po kućama i kominima, uz janjčića i peku, ka i svake godine. Ne samo da je program netremice pratio fra Ivan Čupić, i sam vrstan znalac narodnih običaja i izričaja, nego su tu bile i kolege mu fra Žarko Maretić, fra Božo Ćurčija. Koji su zajedno s još jednim bivšim župnikom mirlovačkim fra Petrom Pletikosom i počasni predsjednici KUU 'Zvona Zagore'.

A, da, bravo, da ne zaboravim reć – pobijedili su Ličani u pilanju drva, KUD 'Ante Starčević' iz Gospića. Daj dite materi! A ko će drugi? Ne dolaze oni kod nas po drva, nego mi Dalmatinci kod njih, čin krene bura pa kamionon priko Svetog Roka. Ki šta će priko Svetog Roka i svi drugi kad Ličanima bude kakva fešta, defile i smotra. Jer, rezultat ode nije niti trend, nego je bio sasvim nebitan - pisma, druženje, šalanje, ruganje, smijanje, to smo mi i to je ono naše, čega će biti i dogodine...

27. travanj 2024 10:32