StoryEditorOCM
ŽupanijaPrsten pješačkih staza i biciklističkih ruta

Uživajte u čudesnoj prirodi rijeke Krke: Otvorena nova staza i vidikovac na području Dubravica

Piše Šibenski.hr
18. rujna 2018. - 15:42

U utorak je službeno otvorena  nova poučno-pješačka staza s vidikovcem, duga 350 metara koja vodi od Gornjeg Graova do ruba kanjona Krke na Vukovića podima, na širem području Dubravica.

- Pogled s vidikovca na otočić Visovac i kanjon Među gredama, iz perspektive orlova koji su nekada letjeli tim prostorom, otkriva spektakularan i veličanstven prizor- kazala je Katia Župan, glasnogovornica Javne ustanove Nacionalni park "Krka".

Inače, vidikovac je dio brdsko-biciklističke rute, duge 25,8 kilometara, otvorene u sklopu novih 470 kilometara biciklističkih ruta kroz Nacionalni park „Krka“, koja prolazi kroz Dubravice, pa kroz zimzelene šume u predjelu brda sv. Kate, potom do novootvorenog vidikovca, da bi se zatim istim putom vratila u Skradin.

Zato je, u povodu otvorenja nove staze s vidikovcem, u utorak, 18. rujna za predstavnike medija i lokalno stanovništvo organizirana rekreativna vožnja električnim biciklima do vidikovca na Vukovića podima.

- Kada čovjek stoji na ovakvom mjestu, gledajući čudesne kreacije prirode, ne može a da ne bude sretan što ima priliku u njima uživati i da ne bude ponosan na zadaću koju ima: da upravlja njihovom zaštitom i nova poučno-pješačka staza s vidikovcem, duga 350 metara. U namjeri da ponudi još jedno izletničko i rekreacijsko odredište za lokalno stanovništvo i posjetitelje, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uredila je stazu i vidikovac Vukovića podi, za što je utrošeno 457.088,60 kuna. Malo-pomalo oko rijeke Krke stvara se prsten pješačkih staza i biciklističkih ruta, koje otvaraju brojne mogućnosti aktivnog provođenja slobodnog vremena i razvijaju drugačiji oblik posjećivanja na Krki, koji uključuje produženi boravak, aktivni obilazak i istinske zaljubljenike u prirodu“, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

S vidikovca Vukovića podi pruža se pogled na otok Visovac, biser hrvatske prirodne i kulturne baštine, smješten usred Visovačkog jezera, pitomog proširenja rijeke između dvaju slapova, Roškog slapa i Skradinskog buka.

Franjevački samostan i crkva na otoku čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu u prekrasnom krajobrazu, s vizurom visokih jablana koji okružuju otok.

- To posjetitelj vidi kad pogleda nadesno. A kad pogleda nalijevo vidi, usječen u okomite, sure stijene kanjona rijeke Krke, tjesnac Među gredama, 500 metara dug prolaz od Visovačkog jezera do Roškog slapa. Tu je Krka najuža i smaragdno zelena. Na sredini kanjona nalazi se, u živoj stijeni, manji rasjed u kojem se, čudesnom igrom prirode, svaki zvuk pretvara u trostruku jeku- rekla je Župan.

26. travanj 2024 11:29