StoryEditorOCM
Županijasaga se nastavlja

Upravni sud kontra ministra: Drnišanka koja je izbor Ivana Malenice još nije sjela u dobro plaćenu fotelju u Kninu

Piše Marko Didić/Slobodna Dalmacija
27. srpnja 2023. - 15:50

Upravni sud u Splitu srušio je izbor 62-godišnje Marije Lovrić iz Drniša koja je zahvaljujući diskrecijskom pravu ministra pravosuđa Ivana Malenice imenovana javnom bilježnicom u gradu Kninu. Rješenjem Ministarstva pravosuđa od 16. siječnja ove godine ona je izabrana kao najbolji kandidat iako nema ni dana radnog staža na javnobilježničkim poslovima. Sud je tu ministrovu odluku poništio i predmet je vratio na ponovni postupak.

Nakon odlaska Josipa Čujeca u mirovinu Knin punih dvadeset mjeseci nema izabranog javnog bilježnika. Zapravo ima ga u svojstvu vršitelja dužnosti u liku i djelu Veljko Čađenovića, rođenog Kninjanina koji je bio prisjednik u Čujecovu uredu i prijavio se na natječaj za bilježnika raspisan u srpnju prošle godine. Za to mjesto javili su se i njegovi kolege Sascha Borak iz Kistanja, Josip Gović s Cresa te Marija Lovrić iz Drniša, redom diplomirani pravnici.

No rješenjem Ministarstva pravosuđa od 16. siječnja za posao u Kninu izabrana je Marija Lovrić, bivša tajnica drniškoga gradonačelnika, koja u bi u 63. godini došla u novi grad i na novi posao. Ali je eto njen izbor privremeno "storniran" ovom presudom.

Lovrićka nije dobila ni preporuku struke jer je Upravni odbor Hrvatske javnobilježničke komore jednoglasno podržao i preporučio preostalu trojicu kandidata. No mišljenje Komore ne obvezuje ministra pravosuđa i uprave dr. Ivana Malenicu (HDZ), koji je potpisao rješenje i odabrao Lovrić kao najbolju kandidatkinju za javnobilježničko mjesto u Kninu, ignorirajući činjenicu da to ona nikada nije radila, a i javnobilježnički ispit položila je prije 15 godina.

Zbog svega ovog navedenog upravni spor je je podignuo Kninjanin Veljko Čađenović, tvrdeći da rješenju o imenovanju Lovrićke ne sadrži jasne i obrazložene razloge zbog čega je određeni kandidat imenovan" što je Upravni sud i prihvatio ako valjan razlog.

"Odlukom Upravnog suda pravo slobodnog (diskrecijskog) izbora nije osporeno, međutim utvrđeno je da se rješenje mora detaljnije obrazložiti", navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave Novoj TV.

Imenovanju Marije Lovrić protivile su se i jedinice lokalne samouprave. Iz Knina i Kistanja pisali su se i razni dopisi o čemu je Slobodna prva detaljno pisala.

U Maleničinu rješenju kojeg smo imali u rukama navodi se da Marija Lovrić ima sve potrebne kvalifikacije za to mjesto, da nije osuđivana, da nema poreznog duga i da ima više od četiri godine radnog staža na pravnim poslovima nakon položenog pravosudnog ispita.

Također se navodi da je radila u tvrtki "Ina – Drnišplast" punih šest godina na mjesto organizatora općih pravnih i kadrovskih poslova, da je bila tajnica Grada i da sada radi na mjestu gradske pročelnice za imovinskopravna pitanja, kadrovske i opće poslove, te da je svake godine, pa i 2021., za svoj rad ocijenjena odličnom ocjenom." To su za minstra Malenicu bile sasvim dovoljne kvalifikacije,ali ne i za Upravni sud u Splitu. Ministar Malenica ima rok od 60 dana otkada primi odluku suda da ponovno odluči tko će biti javni bilježnik u Kninu.

No novost je da protiv te nove ministrove se mogu žaliti i oni koji se sada nisu žalili (Borak i Gović) kao i Čađenović koji se žalio. O ovome će i dalje odlučivati Upravni sud u Split a nezadovoljni kandidati se tek nakon tog rješenja mogu žaliti Visokom urpavnom sudu u Zagrebu koji će donijeti konačno rješenje. Upućeni u ovo priču kažu da je Marija Lovrić već "de facto" javna bilježnica sa odgođenim imenovanjem jer kada predmet dođe na Visoki upravni sud u Zagreb gdje su sudački kadrovi puno lojalniji ministru nego u Splitu,dileme neće biti. Ostaje nam da pratimo ovu sagu i da vidimo jesu li "upućeni" bili u pravu.

27. travanj 2024 17:03