StoryEditorOCM
ŽupanijaEuropskim novcem do bežičnog interneta

U Šibensko-kninskoj županiji prijavilo se već 40 posto gradova i općina, najviše u Hrvatskoj s obzirom na broj stanovnika

Piše Šibenski.hr
22. ožujka 2018. - 18:36

 
Svega 48 sati od otvaranja portala za registraciju, Hrvatska je dospjela na visoko, 6. mjestu od 30 zemalja po broju prijavljenih općina i gradova za program WiFi4EU. WiFi4EU će omogućiti sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima za 6.000-8.000 tisuća EU gradova i općina! U Šibensko-kninskoj županiji se zasad prijavilo oko 40 posto jedinica lokalne samouprave.

EU će financirati troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

-Drago mi je vidjeti da Hrvatska tako dobro reagira na ovaj projekt jer imamo najviše prijavljenih općina po broju stanovnika! Zato pozivam i preostale jedinice lokalne samouprave da se registriraju već sada jer registracija omogućuje sudjelovanje na svih pet najavljenih poziva na natječaj - poručio je zastupnik Tonino Picula koji posljednjih mjeseci intenzivno dogovara mogućnosti WiFi4EU programa za jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Za prvi poziv koji će biti otvoren 15. svibnja u 13.00 sati, za dodjelu sredstava osigurano je 15 milijuna eura tj. 1.000 vaučera u vrijednosti od 15.000 eura koje će 1.000 najbržih jedinica lokalne samouprave dobiti za nabavku i instalaciju najsuvremenije opreme. Dok će se u prvom pozivu raspodijeliti 15 milijuna eura, kroz naredne pozive se taj iznos planira povećati na iznos od 20 do 25 milijuna eura.

Kako podnijeti zahtjev za dobivanje vaučera WiFi4EU?

Prijavljujete se na portalu www.WiFi4EU.eu. Za registraciju na portal potrebno je prvo pribaviti „EU Login Key“. Riječ je o jednostavnoj proceduri koja se može obaviti na sljedećoj poveznici:  https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi
 
 
 

09. svibanj 2024 18:02