StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

U ovom mjestu na našoj obali turizam i teški strojevi idu ruku pod ruku: Bageri i mikseri tjeraju im goste

Piše Vedrana Stočić
6. lipnja 2019. - 13:08

Jedan Poljak u rogozničkom kvartu Lozici čekao je lipanj za početak gradnje temelja svoje nove vile. I nije jedini, teški strojevi „bageraju“, miksaju i prevoze na svakom koraku što je dobar povod za izvanrednu sjednicu Turističkog vijeća Turističke zajednice Općine Rogoznica. Teški strojevi i turizam ne idu zajedno- zaključili su.

Stoga su turistički vijećnici jednoglasno od općinske vlasti zatražili izmjenu odluke o zabrani građevinskih radova u tijeku turističke sezone.  Predlažu da se umjesto od 15. lipnja do 15. rujna građevinskim  strojevima  zabrane radovi već od 1.lipnja i to na čitavom području općine, odnosno trže ukidanje takozvanih zona.

Do sada su teški građevinski radovi u trajanju od tri mjeseca bili zabranjeni u prvoj zoni 70 metara od obalne crte, te u drugoj iznad 70 metra od mora, međutim u trećoj zoni nije bilo nikakve zabrane radova. Pošto se turizam počeo ozbiljnije razvijati i u zaleđu općine turistički vijećnici traže miran odmor i za goste u seoskim domaćinstvima.

-Građevinari imaju čitavu godinu, a iznajmljivači tek dva mjesece da zarede nešto. Zbog buke teških strojeva gosti odlaze, a da bi ih se zadržalo iznajmljivači moraju spuštati cijene i do 20 posto.-istaknula je Biserka Grgin.

Traže još uvođenje red u koncesijska odobrenja na plažama, uklanjanje srušenih borava u rogozničlkoj šumi Kopra koji još veljače leže uz samu cestu i osim ružne slike prijeti opasnot i od požara. Također traže uređenje fontane na trgu koja je sada ruglo iako općina za njeno održavanje izdvaja čak 35 tisuća kuna godišnje...

Biserka Grgin zbog gužve predložila je i prometno  zatvaranje rive u večernjim satima, čime se nije složio rogoznički ugostitelj i predsjednik Udrženja obrtnika Šibenik Ante Radić.

- Prometno zatvaranje rive bilo dobro da je osigurana alternativa. Uređenjem rive izgubljeno je 150 parkirnih mjesta, a ni jedno novo nije napravljeno. Ja moram braniti interese obrtnika koji zapošljavaju stotinjak ljudi i godišnje u proračune uplate  desetak milijuna kuna- rekao je Radić.

Konačnu odluku o zatvaranju rive za promet donijet će Općinsko vijeće.

27. travanj 2024 01:14