StoryEditorOCM
Županijadobri rezultati

Turističko vijeće rogozničkog TZ-a prihvatilo plan i program za iduću godinu: ‘Optimistični smo, planovi su nam ambiciozni‘

Piše Vedrana Stočić
14. prosinca 2023. - 17:46

Turističko vijeće rogozničke Turističke zajednice prihvatilo je program rada i prijedlog financijskog plana za iduću godinu.

-U ovogodišnjoj turističkoj sezoni zabilježeni su dobri rezultati iako nešto lošiji nego u 2022. godini. U odnosu na prošlu godinu dolasci su bili na 97,50 posto, a noćenja na 94,36 posto. S obzirom na ekonomske i druge svjetske krize teško je predvidjeti kakva će biti turistička sezona 2024. godine, ali mi smo optimistični i planovi su nam ambiciozni.-rekao je direktor TZ Ivan Ramljak obrazlažući plan.

U idućoj godini planirani prihodi TZ iznose 448.605 eura, od turističke pristojbe planirano je uprihodovati 311.898 eura. Višak prenesenih prihoda iz prethodnih godina iznosi 126.665 eura.

Sam program izrađen je ambiciozno, pored niza zabavnih, sportskih i kulturnih programa rogoznička Turistička zajednica planira i nekoliko udarnih turistički i medijski zanimljivih manifestacija kao što Festival babića, Festival marendi, Lignjolov, Big Game Fishing, Buđenje zmaja odnosna Legenda o zmaju koja predviđa nekoliko manjih i većih manifestacija i priredbi koje će se protezati od predsezone do posezone pod novim nazivom "Dani zmaja". Cilj je, istaknuto je u programu, stvoriti jedinstveni turistički proizvod prepoznat na svjetskoj razini. Strateški ciljevi su između ostalog poticanje, unapređenje i promocija prirodnih i kulturnih vrijednosti destinacije, a za razvoj ukupnog turističkog proizvoda predviđeno je utrošiti 238.660 eura. Turistička vijećnica Biserka Grgim zatražila je više komunalnog reda i čišće plaže, prometnica i javne površine. Vijećnici su upozorili i na crno turističko tržište i prekomjernu izgradnju novih apartmana zbog čega Turistička zajednica, lokalna samouprva i država gube golem novac.

Uopće nema spora da rogozničko crno turističko tržište i te kako moćno, što dokazuju i usporedba komercijalnih i nekomercijalnih ležaja. Na rogozničkom području ima 1458 registriranih objekta za iznajmljivanje, broj smještajnih jedinica je 3.208, glavnih kreveta ima 10.593, dok je 1965 prijavljenih pomoćnih ležaja. U takozvanom nekomercijalnom smještaju prijavljena je 1381 vikendica s 1386 smještajnih jedinica i s čak 6593 ležaja, svega četiri tisuće manje od onih komercijalnih, legalnih. Nitko nema uvida koliko ljudi ljetuje u tim objektima, u te kuće ne ulaze turističke i druge inspekcije, a već ih je popriličan broj u vlasništvu stranih državljana.

Problem je i prihod od boravišne pristojbe nautičara. Lokalne Turističke zajednice koje su poznate i kao jake nautičke destinacije nikada ne znaju koliko će im se novaca ubranog na njihovom području vratiti. Boravišna pristojba od nautičara ide u glavnu kasu Hrvatske turističke zajednice i distribuira se odlukom s vrha i to turističkim zajednicma diljem Hrvatske. Godinama je TZ Rogoznica bukvalno dobivala mrvice iako su se na njenom podučju prihodovali milijuni kuna. Posljednjih godina iz HTZ udijelili bi im nešto više novca, međutim ove godine taj prihod je ozbiljno zakazao, pa se moralo ići u rebalans ovogodišnjeg proračuna.  Inače od 1.siječnja do 19. listopada ove godine rogoznička Turistička zajednica evidentirala je 81.137 dolazaka 677.280 noćenja.

 

                  

28. travanj 2024 19:03