StoryEditorOCM
ŽupanijaKRENUO STAMPEDO

Tržište nekretnina eksplodiralo poslije korone: donosimo cijene kvadrata u Šibeniku i ostatku županije; hit su Murter i Primošten

Piše Zdravko Pilić
19. ožujka 2022. - 10:00

Tražite kuću, stan, zemljište u Šibeniku? Morate se naoružati strpljenjem i pripremiti torbu novca. Jer, već i samo letimičan pogled na Gohome tražilicu nekretninu otkriva brojke s kojima ćete se suočiti – "Stan u Šibeniku, 72 kvadrata, 190 tisuća eura. Cijena kvadrata 2650 eura. Trosoban stan, južne orijentacije s velikom balkonskom loggiom od 15 kvadrata koja gleda u gustu i prostranu borovu šumu."

Ako vas zanima kuća, onda možete pogledati jednu u nizu, prizemlje + 2 + visoko potkrovlje, sve skupa 130 četvornih metara, po cijeni od 230 tisuća eura. Ili, 1770 eura po četvornom metru. Ako želite nešto samostojeće, ima i to, po cijeni od 1530 eura po kvadratu, kuća od 143 četvorna metra za 220 tisuća eura. Na mirnoj lokaciji, s prekrasnim panoramskim pogledom na grad Šibenik.

Pogled na kanal

Ako želite nešto još jeftinije, barem kada su kvadrati u pitanju, za tek kojih 80 eura više od tisuću nudi vam se kuća od 361 metar četvorni, za 390 tisuća eura, a prodavatelj piše kako vam se s njenog balkona pruža prekrasan pogled na Kanal svetog Ante. More je udaljeno samo 500, a centar grada 900 metara, pa se do svakodnevnih potrepština, kako piše, može doći i pješice.
Naravno, ako želite nešto ekskluzivnije, onda ćete morate zavući ruku dublje u džep.

Sanjate o lijepoj, maloj, kamenoj kućici u masliniku? S prekrasnim panoramskim pogledom, a oko vas daleko nigdje nikoga, na parceli od čak, za Dalmaciju golemih, 3700 četvornih metara? Sanjajte i dalje, ako nemate 135 tisuća eura, jer ovaj će vas san, kad se probudite koštati točno 4500 eura po četvornom metru. A tek kuća, novogradnja u prvom redu do mora, s bazenom, na nešto manje od 300 kvadrata stambene površine, u blizini Šibenika? Koštat će vas "jušto" milijun i pol eura ili tek nešto malo više od pet tisuća eura četvorni metar!

Skupo? Pa, kako se uzme. Netko bi mogao i reći i da je jeftino. Jer, Šibenik je, unatoč svemu, još uvijek grad koji bije glas kako je najpovoljniji i najpristupačniji u Dalmaciji po cijenama svojih nekretnina. Koje nisu, kao u drugim, turistički razvikanim destinacijama, rezervirane samo za "odlikaše", odnosno strance koji svoja mjesečna primanja mjere u tisućama eura a ne kuna, nego čak i za domaće kupce. Zato će poznavatelji prilika na tržištu nerijetko preporučiti Šibenik, a osobito njegovu okolicu, odnosno cijelu rivijeru, od Murtera do Rogoznice kao prigodu za kupnju, ako imate koji euro za investiranje jer su cijene nekretnina u njemu još uvijek - razumne.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Dalmacija je od prošlog ljeta, otkako su nakon pandemije, otvorene granice nekretninski hit, meka za ulaganje za cijelu EU, lijepa djevojka koju bi svatko htio. Tržište nekretnina izuzetno je živahno, zapravo bi se moglo reći da je u pitanju mali stampedo jer su ljudi u EU, zbog inflacije, masovno dizali kredite s jedan posto kamata, što je nama ovdje nezamislivo, i onda taj novac ulagali ovdje kod nas u nekretnine, kupovali zemljišta kuće i stanove. Mi smo u tome itekako profitirali - kad kažem mi, mislim na cijelu Šibensko - kninsku županiju - jer smo prepoznati kao još uvijek najjeftinija, da ne kažem najpovoljnija destinacija na moru, s izuzetkom Murtera i Primoštena, koji su najskuplji, ali oni su priča za sebe - veli nam Divna Bulat, direktorica tvrtke "Domus Nekretnine", ujedno i voditeljica strukovne grupacije posrednika u prometu nekretnina Šibensko - kninske županije.

Drugim riječima, stranci i Hrvati koji rade vani kupuju kao mutavi, a pik su im - novogradnje. Tržište je učinilo svoje i nikad se kvalitetnije, u građevinskom smislu, nije gradilo nego danas, i svi se takvi objekti, odnosno stambeni kapaciteti, prodaju još u fazi gradnje.

Traži se kvaliteta

- Kad objekt bude gotov, ti tu više faktički nemaš što kupiti, sve je rasprodano - ističe Bulat, i kao ilustraciju napominje slučaj iz Srime, u kojoj je jedna novogradnja već unaprijed rasprodana, a da još ni bager nije počeo kopati, unatoč relativno visokoj cijeni od 3,5 tisuće eura po četvornom metru.

- Potražnja je jako velika i traži se kvaliteta, bez obzira gdje on bio, u prvom redu uz more ili u Krkoviću. Nebitno je gdje je nekretnina, sve ide i sve ima svoju cijenu, tako da se o prosjeku i prosječnim cijenama teško može govoriti. Uglavnom, stranci i naši iz ostatka Hrvatske kupuju okolo, a u Šibeniku kupuju uglavnom Šibenčani. Grad ne zanima nikog osim domaćih ljudi, samih Šibenčana! - govori nam Divna Bulat.

U svakom slučaju, cijene u Murteru i Primoštenu znaju biti i dvostruke u odnosu na Šibenik. Od tri do četiri tisuće eura, a u Šibeniku od tisuću i pol do dvije, i to za novogradnje na Šubićevcu ili nekim drugim mikrolokacijama.

- Što je stan veći, cijene su manje po kvadratu, i obratno - manji su stanovi skuplji. No, generalno u Šibeniku nije bilo veće novogradnje, i onda tu cijene nekretnina moraju biti manje, jer uključuju i potrebu renoviranja, dodatnih ulaganja u kuće i stanove. Što je skopčano ne samo s velikim troškovima, nego i još većim problemima. Fasada je zajednička, isto kao i plafon - to je nečiji pod. Vaš pod je nečiji plafon, i vi trebate suglasnosti za adaptaciju, a sve to komplicira i dodatno košta.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Što će se dalje događati, s ovim ratom u Ukrajini, kako će se on odraziti na tržište nekretnina, teško je predviđati. Nitko tu nije pametan. Jer, pokazalo se i dosad kako su naizgled veleumne i naširoko obrazlagane prognoze najčešće bile obično gatanje. U koroni se i oko nje tako naveliko bajalo kako će doći do sloma tržišta nekretnina, do velikog pada cijena, kako neće biti prometa, a ono se dogodilo - obratno. Sve suprotno tome. Ljude koji su takvo što čekali dovelo se u zabludu, pa sad i takvi, koji su čekali, panično kupuju.

Jer će ima novac, zbog inflacije, sutra vrijediti manje, a nekretnine sve više, odnosno bit će skuplje. Šibenska je rivijera, kao i cijela Dalmacija unutar desetak sati vožnje automobilom od Beča, Muenchena i Praga, što je naš veliki tržišni adut. No, sve se to, zbog nekog nepredviđenog događaja, može promijeniti u sekundu. A euro je, makar se tako ne zove, jednako plašljiva beštijica kao i kuna.

01. svibanj 2024 06:33