StoryEditorOCM
ŽupanijaPOLITIČKE IGRE

Televizijska novinarka želi na čelo županijske Turističke zajednice, ali Vijeće u kojem većinu imaju HDZ-ovci navija za drugog kandidata

Piše Davorka Blažević
30. ožujka 2022. - 12:25

Od pet prijavljenih kandidata na natječaj za novog direktora Turističke zajednice Šibensko-kninske županije (TZ), samo je kandidatura Sanje Jurišić, diplomirane novinarke, trenutno zaposlene na Novoj TV - odbačena.

Dokumentacija koju je dostavila nekadašnja HTV-ova reporterka iz Šibenika, TZ-ovo Vijeće ocijenilo je nepotpunom iz doista krajnje prozaičnog razloga – nedostajala je formalna zamolba u kojoj bi pisalo doslovce: "Poštovani, ja sam Sanja Jurišić i javljam se na natječaj za direktoricu TZ županije, a u prilogu dostavljam potrebnu dokumentaciju".

Svu potrebnu dokumentaciju je i dostavila, na kuverti u kojoj je poslala naznačeno je da se radi o prijavi na natječaj za direktora TZ-a, ali članovi Vijeća svejedno misle da je prijava nepotpuna, odnosno da bi se ostali kandidati mogli žaliti i osporavati njezinu valjanost, kako izjavljuje i župan Marko Jelić u funkciji predsjednika Vijeća.

Jer, mogao je, valjda, kandidatkinju prijaviti i netko drugi, a ne ona sama. Štoviše, član Vijeća Joso Smolić, čelnik županijske Obrtničke komore, odmah je insinuirao kako bi prihvaćanje takve kandidature isprovociralo aferu (!?) Otkad se HDZ toga boji?

Međutim, ako je tako, kako to da je prihvaćena prijava Krešimira Šakića, bivšeg ravnatelja Nacionalnog parka Krka, koji ima formalnu zamolbu, ali bez vlastoručnog potpisa, pa dakle, ni tu nema garancije da se sam prijavio. No, ta formalnost nije bila zapreka da Šakić ostane "u igri".

Kako bilo u drugi krug, s prilikom da prezentiraju svoje programe (u ponedjeljak, 11. travnja, u 13 sati), ulazi četvero kandidata: Ivana Menđušić, inače teologinja i direktorica TZ-a Drniš, Krešimir Šakić, voditelj Odsjeka za finacije i investicije u NP Krka, Karmenka Jelčić Ivanošić, profesorica engleskog i talijanskog jezika, te Jelena Obratov, diplomirana pravnica i članica Upravnog vijeća NP Kornati, te HDZ-ova vijećnica u Općinskom vijeću Tisnog.

Kako saznajemo, Sanja Jurišić najavljuje žalbu jer, navodno, natječaj nije raspisan u skladu sa zakonom (nedostaju napomene u vezi s polaganjem stručnog ispita). Televizijska novinarka se zasad suzdržala od komentara, no, moguće je, također zbog nekih formalnih razloga, da natječaj bude i - poništen.

A sasvim neformalno može se čuti da je župan Jelić ostavio nepromijenjen, stari HDZ-ov sastav TZ-ova Vijeća koje ima svoga preferiranog kandidata, ali i većinu potrebnu da ga izabere. Kao favorit se spominje Šakić, a implicira se da iza njega stoji SDP, partnerska stranka u vladajućoj koaliciji u Županiji. No, intrigantno je da bi ga de facto birali većinski članovi HDZ-a (!?)

Predsjednik socijaldemokrata u županiji Karlo Klarin izrijekom kaže da svatko ima pravo, kao građanin, javiti se na natječaj, ali Šakić nije prijedlog SDP-a.

- Ako ima najbolje referencije od svih kandidata, bit će nam drago da bude izabran, ali iza njegove kandidatura ne stoji stranka - tvrdi Klarin.

Hoće li natječaj biti poništen, a u eventualno ponovljenom drugačije podijeljene karte, ili će nakon 11. travnja biti poznato ime novog direktora TZ-a županije?

02. svibanj 2024 06:54