StoryEditorOCM
ŽupanijaPut putuje

‘Neće od nas činiti majmune!‘: oporbi nakon mjesec dana stigao odgovor Ministarstva na zahtjev za nadzorom rada Županijske skupštine

Piše Davorka Blažević
13. siječnja 2021. - 10:31

Nešto više od mjesec dana trebalo je Ministarstvu uprave da pokrene aktivnosti vezane uz predstavku koju je uputio Ivica Ledenko, predsjednik Kluba vijećnika Mosta, Loze i nezavisnog vijećnika Zvonka Radića, a kojom je zatražen nadzor zakonitosti rada 19. sjednice Županijske skupštine šibensko-kninske, održane 12. studenog elektroničkim putem.

Ledenko je u predstavci tražio da se poništi sporna elektronička sjednica, shodno tomu i sve odluke koje su na njoj donesene, zbog, kako je tvrdio, nezakonitog načina rada, preko Google obrasca, čime su vijećnici zakinuti za pravo raspravljanja, a građani za pravo javnosti rada predstavničkog tijela jer su novinari bili onemogućeni pratiti sjednicu Županijske skupštine.

Ministarstvo je, nakon nešto više od mjesec dana, od predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujića zatražilo očitovanje i dostavljanje niza dokumenata, od popisa vijećnika, poziva za 19. sjednicu, dokaza da su svi vijećnici obaviješteni o elektroničkom održavanju sjednice itd.

Na takav postupak Ministarstva Ledenko kaže kako je evidentno da ide u smjeru legaliziranja 19. sjednice Skupštine Šibensko-kninske županije, smatra ga politički dirigiranim i neargumentiranim.

– Dopis je konstruiran s namjerom legalizacije sjednice, ali ničim nije opravdano uskraćivanje prava raspravljanja vijećnicima i pravo javnosti rada, s obzirom na to da novinari nisu mogli pratiti ovu sjednicu – kaže Ledenko.

Svjestan je da nije lako poništiti sjednicu, jer to za sobom povlači i poništavanje 20. sjednice Županijske skupštine na kojoj je usvojen proračun, ali trebali su se barem potruditi opravdati takav postupak i činjenicu da sporna sjednica nije održana u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine.

Smisao je naše predstavke da javno ukažemo da se ne može tako šerifovski ponašati, a ako je legalno sjednice održavati preko Google obrasca, bez rasprave i bez javnosti, onda nam županije nisu ni potrebne. I ako se želi provesti prava reforma lokalne i regionalne (samo)uprave, nije dovoljno ukinuti drugog zamjenika načelnika, gradonačelnika ili župana, nego treba ukinuti županije. Naravno, HDZ neće to nikad učiniti jer su to uhljebnički vagoni u koje HDZ krca svoju stranačku vojsku. Ali makar im možemo pokazati da od nas neće činiti majmune – poručio je vijećnik Loze.

27. travanj 2024 12:27