StoryEditorOCM
ŽupanijaPonos i dika

Svečani prijam za učenike koji su postigli najbolje rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima; na dar dobili knjige, cvijeće i pokoji tablet

28. lipnja 2019. - 18:59

Ivo Komarac iz Knina učenik je 2. razreda tamošnje Srednje škole kralja Zvonimira i jedan je od 24 učenika iz Šibensko-kninske županije koji će kraj školske godine pamtiti i po diplomi te daru koji je dobio od županijske uprave zbog uspjeha ostvarenog na državnom natjecanju. Ivo je, naime, zajedno sa svojim kolegama, Miodragom Momićem i Petrom Savićem, pod mentorstvom nastavnika Ante Duića i Zdravka Čupkovića, mjesecima u svojoj školi izrađivao solarni automobil s kojim je na državnom natjecanju u Sisku osvojio prvo mjesto za najbolji dizajn. Rad na automobilu se, kaže Ivo, nastavlja, pa rastu i očekivanja od budućih školskih natjecanja. Možda je i Ante Rimac tako počeo?


-Naravno da je svima želja biti novi Mate Rimac, ali treba puno raditi do toga. Nas je trojica bila u ekipi. Radili smo svoj idealni projekt, crtali nacrte i auto izrađivali u školi. Radili smo šest mjeseci, a auto ima šest solarnih panela i litijsku bateriju. S baterijom može voziti sat vremena, a s panelima kada je sunčano vrijeme šest puta duže – kazuje Ivo. Na svečano primanje u Gradsku knjižnicu „Juraj Šižgorić“, Ivo je došao sam, bez Miodraga i Petra, jer su se oni, kako se čulo, nakon završetka trogodišnjeg školovanja odmah zaposlili pa nisu mogli doći.
Prigodne darove najuspješnijim učenicima u županiji uručile su zamjenica župana Darija Dujić i pročelnica za Društvene djelatnosti Diana Ercegović.


Bili su to skromni paketi za veliki uspjeh - knjige za učenike i buketić cvijeća za mentore, a za trojicu kninskih učenika kao najbolje plasirane na državnom natjecanju, u paketu se našao i tablet. Dobila ga je i Nikolina Radić iz Turističko-ugostiteljske škole koja je u znanju talijanskog jezika najbolja u državi!
Među nagrađenima je i Marija Vuletić koja je iz solfeggia osvojila prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Quercus održanom u svibnju u Osijeku, a druga je na državnom natjecanju učenika. Iste rezultate, ali u svojoj, mlađoj kategoriji, osvojio je njezin kolega Domagoj Žokalj, sve pod budnim okom njihove nastavnice Mire Grujić.


-Na državnom natjecanju bila sam druga. Imala sam 100 bodova iz pismenog, ali me malo zeznuo usmeni. Falilo mi je manje od boda prvo mjesto. Izmaklo mi je za dlaku, ali nema veze.Imala sam 97 bododva, izmaklo za dlaku, ali nema veze… Natjecanja doživljavam na najbolji mogući način. Na njima vidite koliko vrijedite, ako pobijedite, ako ne vidite koliko morate još raditi na sebi, ali samim time što te profesor odabrao za natjecanje znači da nešto vrijediš. Osim toga to je prilika da dođeš u dodir s drugim profesorima, malo se povežeš, stekneš nova poznanstva i prijateljstva – poručuje Marija koja je ove godine završila srednju glazbenu školu i već odavno zna kako će studirati teoretski smjer na akademiji u Zagrebu ili Splitu. Gdje upadne, a vjeruje da to ne bi trebalo biti upitno. Iza nje je već dosta rada, pjeva i u klapi Gimnazijalke (učenica je 3. razreda šibenske Gimnazije Antuna Vrančića) i stalno piše nove aranžmane i obrade poznatih pjesama svih vrsta i žanrova.


-Prije su profesori u gimnaziji imali uvijek više razumijevanja za sportaše nego za nas koji pohađamo i glazbenu školu. Ali, to se mijenja i više je razumijevanja i za naše obveze i odlaske na natjecanja. O nama se dosta piše i po novinama i ljudi znaju koliki trud i rad ulažemo u to. Zadovoljna sam zbog i ne bih sada o tomu bi li moglo biti i više razumijevanja – kazala je Marija.
Zbog činjenice da u školskim natjecanjima sudjeluju gotovo sve osnovne i srednje škole u županiji, zadovoljna je i pročelnica Ercegović.
-Učenici šibenske Gimnazije tradicionalno osvajaju jedno od tri mjesta na državnim natejcanjima, ali i naše strukovne škole su uspješne i velik broj učenika sudjeluje na školskim natjecanjima na svim razinama. Bitno je sudjelovati jer to doprinosi novim znanjima i vještinama učenika, a posebno treba istaknuti ulogu mentora. Bez njihova rada i truda ne bi ni učenici polučili ove rezultati – istaknula je Ercegović.


U glazbenom dijelu nastupili su učenici: Petar Vlaić na gitari, komorni duo Nina Lucia Perina na violončelu i Tedi Trkulja na klaviru te učenica solo pjevanja Nada Tomica Klišanin uz klavirsku pratnju profesorice Jelene Barbače.

 

 


Nagrađeni su i sljedeći učenici:


Luka Rak, učenik Gimnazije Antuna Vrančića, te njegova mentorica Nives Triva za osvajanje 2. mjesta na državnom natjecanju iz logike, Kristian Radaš iz Prometno – tehničke škole Šibenik i njegov mentor Zvonimir Štrkalj za osvajanje 2. mjesta na državnom natjecanju iz prometne tehnologije.
Nina Lucia Perina i Tedi Trkulja, učenici Srednje glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku nagrađeni s mentoricom Vanjom Bošnjak za osvajanje 2. mjesta na državnom natjecanju kao komorni duo sastav. Mira Grujić bila je mentorica i Mariji Gulam iz 2. razreda Srednje glazbene škole Ivana Lukačića koja je iz solfeggia osvojila treće mjesto u državi.
Ekipa učenika Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša: Ivan Elez, Iva Čupić, Antonija Čulina i Mario Pijuk na čelu s mentoricom Veronikom Kosor osvojili su 2. mjesto na državnom natjecanju iz vjeronauka.


Učenik Luka Slipac iz šibenske Tehničke škole uz podršku mentorice Nade Bašelović osvojio je 3. mjesto na državnom natjecanju iz engleskog jezika. Klara Jurić iz Gimnazije Antuna Vrančića nagrađena je, uz profesoricu Nataliju Hobar, za 3. mjesto na državnom natjecanju iz kemije. Sara Erceg iz Medicinske škole u Šibeniku, kao i njezina mentorica Silvija Petković, bile su treće na državnom natjecanju iz područja zdravstvene njege.
Za osvajanje 1. mjesta na regionalnom natjecanju srednjih strukovnih škola iz područja kozmetičke njege, nagrađene su učenica Dorotea Vukičević i mentorica Ivana Labor.
Uspjeh bilježe i šibenski osnovci: Ela Grubišić i Dorian Zovko i njihova mentorica Ivana Rupić iz OŠ Jurja Šižgorića nagrađeni su za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju iz filmskog stvaralaštva, Petar Nakić i mentorica Dijana Mikšić Labura iz OŠ Jurja Dalmatinca za osvajanje 2. mjesta na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika, učenik Luka Sunara i mentorica Miranda Marinović iz OŠ Jurja Dalmatinca za osvajanje 2. mjesta na državnom natjecanju iz povijesti, te Antea Mileta i mentorica Anamarija Bogdanović iz OŠ Jurja Dalmatinca za osvajanje 2. mjesta na državnom natjecanju iz suvremenog plesa.

27. travanj 2024 22:08