StoryEditorOCM
Županijasvi u bilo

Strikoman snimio 795. milenijsku fotografiju: Rogozničani pozirali u čast tri stoljeća štovanja Gospe od Kapelice

Piše Vedrana Stočić
10. srpnja 2022. - 15:19

Na trgu u Rogoznici povodom 300. obljetnice Gospe od Kapelice Šime Strikoman snimio je svoju 795. milenijska fotografija. Okupilo se više stotina ljudi u bijelim majicama i svojim tijelima oblikovali su Gospinu crkvicu s borom na Gradini, te brojku 300. Upravo ove godine Rogozničani slave tri duga stoljeća od kako im je na čudesan način došla Gospina slika.

Prema predaji, ribar Ivan Bogavčić–Tuburko, daleke 1722. godine, loveći ribu oko rta poluotoka Gradine ugledao je neobičnu svjetlost. Kada se približio stijeni, s koje je dopirala svjetlost, našao je Gospinu sliku koja prikazuje Marijin posjet rođakinji Elizabeti. Sliku je odnio kući i spremio je u škrinju, ali se ona na neobjašnjivi način vratila na isto mjesto. I tako tri puta. Bio je to znak da upravo na tom mjestu treba izgraditi kapelicu Gospi u čast.  

Svetkovini Gospe od Kapelice nakon više od 20 godina vratio se i naš poznati, fotograf, filmski i televizijski snimatelj i likovni umjetnik Šime Strikoman. Valja napomenuti da je njegova mapa fotografija Gospin brod dio edicije Terra Croatica, nije zanemariv podatak da se čitava edicija zajedno s Gospinim Brodom nalazi u našoj, ali i u francuskoj nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci. 

image
Šime Strikoman
image
Ivana Stočić
image
Ivana Stočić
image
Ivana Stočić
26. travanj 2024 19:00