StoryEditorOCM
ŽupanijaSDP-ovac Šupe

Stožer Civilne zaštite služi vladajućoj politici, a Vlada i HDZ improviziraju donoseći mjere u hodu

Piše Branimir Periša
4. prosinca 2020. - 13:23
Sibenik, 041220. Josko Supe predsjednik zupanijske organizacije SDP-a odrzao je press konferenciju na temu Tko me i cemu sluzi stozer.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Teško je i nezahvalno kritizirati epidemiološke mjere, budući da su one uvijek održavanje ravnoteže između zdravlja građana i funkcioniranja svakodnevnog života, naročito gospodarstva. Riječ je međutim, o tome da od Stožera CZ i politike na vlasti očekujemo dosljednost i donošenje što povoljnijih odluka u teškoj situaciji novog vala epidemije koronavirusa i ponovnog zaključavanja dobrog dijela gospodarskih i drugih aktivnosti, istakao je Joško Šupe, predsjednik županijske organizacije SDP-a na press konferenciji pod nazivom 'Stožer i čemu služi?'.

Ne želeći niti izdaleka dovesti u pitanje opravdanost novih epidemiolođkih mjera, Šupe zamjera vladajućem HDZ-u što ih nije priredio prije, nego je trijumfalno, prije pet mjeseci proglašena pobjeda nad virusom u Hrvatskoj. Premda je iz situacije u okruženju bilo jasno da će i nas pogoditi drugi val.

-Umjesto samozadovoljstva, trebalo je u ladicama, zajedno s planom epidemioloških raspolagati i s adekvatnim mjerama za pomoć gospodarstvu i građanima, a ne da se donose u hodu, čemu svjedočimo. Na prvom mjestu, Vlada je još prije trebala donijeti Zakon o moratoriju na kredite banaka, a ne da se opet velik broj građana tjera u zatvorene prostore, da se opet, kao u prvom naletu epidemije na proljeće, koprcaju sa svojim dugovima bankama, kritizirao je Šupe nonšalantnost Vlade u vezi s tom, po njemu najvažnijom mjerom za žurnu pomoć građanima i gospodarstvu.

-Ukoliko novac ne bi išao banci, znači da se može usmjeriti u potrošnju, kako bi se održali gospodarstvo i proizvodnja, objasnio je Šupe na kakve točno učinke misli.

Prema njegovim riječima, Stožer CZ i ovaj put potvrđuje kako djeluje u službi politike na vlasti. Jasno da je stroži epidemiološki režim nastupio tek nakon unutarstranačkih izbora, a tako je bilo i na proljeće, ističe Joško Šupe. Zamjerio je i selektivnosti mjera, te su zatvoreni ugostiteljski objekti i otvoreni sportski tereni, dok su s druge strane, dopuštene službe u crkvama. Prozvao je i župana Gorana Pauka, koji je po njemu, kao predsjednik Zajednice županija trebao utjecati na donošenje boljeg paketa mjera, a ne da se to prepusti improvizaciji u hodu.

28. travanj 2024 10:51