StoryEditorOCM
ŽupanijaOd ponedjeljka novi režim

Stožer CZ šibensko-kninske županije zatražio od nacionalnog pooštravanje mjera za područje županije. Prijeti li gradu Drnišu karantena?

Piše Katarina Rudan
7. studenog 2020. - 16:41

Ukoliko se Drnišani ne počnu odgovornije ponašati prema samima sebi i svojim sugrađanima, te ne budu primjenjivali protuepidemijske mjere, nosili maske i držali se socijalne distance, nije isključeno da se područje gradića u Petrovom polju, koje administrativno obuhvaća 27 naselja nađe u svojevrsnoj karanteni. Slijedećih dana bit će "pod povećalom" epidemiološke struke i drugih institucija i bude li krivulja pozitivnih na koronavirus rasla umjesto padala, vratit će se – kako reče – načelnik Stožera CZ grada Drniša Tomislav Dželalija "na stanje u ožujku ove godine kad smo se mogli kretati jedinu uz propusnice".

- To znači kontrolu pri ulasku i izlasku iz grada, a to bi bila zadnja mjera ukoliko se stanje ne smiri, reče.

Naime, u posljednjih četrnaest dana Drniš je došao na 81 aktivni slučaj zaraze koronavirusom, što je u odnosu na broj stanovnika alarmantan broj. Informacija o broju oboljelih na području županije u posljednja 24 sata, koja je objavljena u petak, govori da je Drniš u jednom danu imao najviše novooboljelih, čak 24. U slijedeća 24 sata još 19. Ponovo najviše. Bio je to dovoljan razlog što su u subotu prije podne telefoni na relaciji županijski i drniški stožer te epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije bili "užareni". Čekalo se što će reći struka, nakon što naprave epidemiološku analizu i daju sliku stanja za područje grada Drniša. U rano poslijepodne stvari su postale jasnije, o čemu nas je izvijestio Dželalija.

- Kad se pogleda epidemiološka slika te kako je i kada broj zaraženih počeo rasti, ne može se reći da postoji jedno žarište iz kojeg je sve krenulo. To je, dakle, potvrdila i struka. Jedan izvor je bio 24. i 25. listopada kad je u crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu održan 8. festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ gdje se zarazilo nekoliko članova Gradskog pjevačkog zbora "Neuma". Drugi je bio Dječji vrtić Drniš u kojem smo imali 15 oboljelih djelatnika i tri osobe u samoizolaciji. Vrtić je 28. listopada zbog toga zatvoren i do danas je od 15 oboljelih 13 osoba ozdravilo, a dvije su osobe još u samoizolaciji. Iz izvještaja kojeg smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo bilo je zaraza virusom i na vjerskim obredima, manjim grupiranjima u caffe barovima te prilikom odlaska u trgovine i trgovačke centre. To su tzv. mikro lokacije, a posljednjih 14 slučajeva vezano je uz osobe koje dijele zajedničko kućanstvo s ranije oboljelom osobom ili su rodbina i prijatelji, dok za ostale ne znamo gdje su se zarazili, kazao je Dželalija. Kad se sve zbroji i oduzme, u subotu je na drniškom području bilo 60 aktivnih slučajeva, a kako će stanje dalje biti treba pričekati. Svakako, najveću nadu za pad krivulje zaraženih Dželalija vidi u svojim sugrađanima.

Županijski stožer

- Molio bih moje sugrađane da se pridržavaju svih mjera za sprječavanje širenja infekcije, a u slučaju pojave bilo kakvih simptoma da ostanu kod kuće i telefonom kontaktiraju svojeg izabranog liječnika. Apelirao bih i na osobe koje su pod mjerama zdravstvenog nadzora u samoizolaciji da se pridržavaju svih pravila i uputa, kao i njihovi ukućani kako se infekcija ne bi širila dalje, reče na kraju.

Zbog ozbiljnosti situacije, ne samo u Drnišu, već i zbog rasta broja zaraženih koronavirusam u posljednjih desetak dana na području cijele županije, načelnik županijskog stožera Nikola Blažević, najavljuje da će od Nacionalnog stožera zatražiti pooštravanje mjera radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom koje bi trebale stupiti na snagu u ponedjeljak u ponoć.

- Veliki je problem što u intervjuima osobe koje su zaražene virusom epidemiolozima ne otkrivaju sve kontakte koji bi trebali u samoizolaciju kako bi se širenje virusa usporilo i u konačnici zaustavilo. Iskrenost je u tomu vrlo bitna, ali ona, nažalost, kod nekih osoba izostane. Trenutno na području županije imamo 285 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije od kojih se 14 liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Neki se možda i kreću po trgovinama ili kafićima i oni su potencijalni širitelji zaraze. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 495 osoba jer su bile u kontaktima s oboljelima, pa su i oni potencijalni prenositelji virusa ukoliko su zaraženi, a ne pridržavaju se pravila.

Uvijek apeliramo i pozivamo ljude da se pridržavaju mjera, ali postoji dio njih koji se ne ponašaju odgovorno. Kontaktiramo danas sve bitne dionike, od ravnatelja škola do ugostitelja, i predložit ćemo nove mjere. Ne mogu vam u ovom trenutku reći koje će to biti, jer još sve koordiniramo, ali jedna će biti dodatno skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, odnosno kafića jer je očito da se ljudi u kafićima opuste. Neke mjere mi možemo donijeti, a u nekim situacijama možemo samo dati preporuke. Bolje reći ponavljati ih iz dana u dan, kao što je potreba nošenja maski u zatvorenom prostoru, što podrazumijeva i za vrijeme crkvenih obreda na što bi trebali apelirati i svećenici, na kraju će Blažević.

28. travanj 2024 12:41