StoryEditorOCM
ŽupanijaNemir u Rogoznici

Stampedo na more: Posljednjih petnaestak dana napunilo se na stotine praznih kuća, apartmana i vikendica

Piše Vedrana Stočić
24. ožujka 2020. - 12:37

Prije dva tri dana napisala sam na svom Facebook profilu: -Rekli su da se svijet kojeg poznajemo promijenio. Jeziva je to tvrdnja pred zlokobnom prijetnjom coronavirusa. Rekli su da moramo ostati doma jer bioterorizam prijeti na svakom koraku: u dućanu, autobusu, na ulici... Rekli su nam ako dragovoljno ne poslušamo naredbu ganjati će nas policija, a u krajnjem slučaju i vojska će izići na ulice. Gubimo temeljna ljudska prava kao što je sloboda kretanja, rada, druženja, a prijeti nam i gubitak demokracije.
Prvi puta bez analiziranja, traženja pozadine i cinizma odlučila sam se na bezpogovornu poslušnost. Vjerujem im kad kažu da samo karantenom možemo izbjeći crni talijanski scenarij. Vjerujem kad mi kažu da puno bolesnih znači kolaps bolničkog sustava i stotine mrtvih. Stoga ostanimo doma jer društvene mreže su trenutno jedini socijalni kontakt kojim se ne širi zaraza.

Rogozničani su uglavnom poslušali naredbu, međutim iz rogozničke Turističke zajednice ovih dana osvanula je uznemirujuća poruka: posljednjih petnaestak dana na rogozničko poručje došli su brojni vlasnici kuća, vikendica i apartmana iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva, a nisu se prijavili u eVISITOR što je zakonska obveza.

Javno su ih pozvali preko svojih mrežnih stranica i društvenih mreža da to naprave. Prodavačice iz dućana nam javljaju da su posljednjih dana stotine kupaca praznili police, a nisu stalni stanovnici, prodavačice to dobro znaju. Dva tri dna prije naredbe o zatvaranju ugostiteljskih objekata vlasnike kafića izninadile su pune terase napoznatih ljudi. Osobno sam imala veliki broj pziva s upitom što napraviti kada ti se iznenada pojave susjedi iz Austrije, Njemačke, Poljske... Preko društvenih mreža i loklanih javnih stranica razvila je žustra rasprava koja je ponekad imala kaustofobični karakter što je za Rogoznicu posve neobično jer oni nikada nisu bili neprijateljski raspoloženi prema novim stanovnicima i gostima.

Naša novinarska dužnost je umiriti ljudi, istinito i pravovremeno ih informirati. Na mrežnim stranicama Općine Rogoznica osvanula je važna obavjest koja doslovno glasi ovako: za sva pitanja i informacije u vezi funkcioniranja rada i života u općini Rogoznica u novonastalim okolnostima zbog koronavirusa građani mogu uputiti Ljubio Županoviću, Načelniku Stožera civilne zaštite Općine Rogoznica na broj mobilnog telefona +358 (0) 91 – 4211 871, te e-mail: civilnazastita@rogoznica.hr.

- Moj broj i broj komunalnog redara otvoren je 24 sata, sve provjeravamo, a u kontrolu smo uključili i vatrogasce i o svemu obavještavamo policiji. Uskoro članovi Stožira kreću u još rigoroznije kontrole, imat će posebne prsluke i oznake.-rekao nam je donačelnik Općine Rogoznica i predsjednik Stožera Ljubo Županović.

Iz Općine Rogoznica mole građane da ne paničare i ne plasiraju lažne informacije koje su ovim teškim prilikama najpogubnije.
U susjednoj Općini Primošten, koja je jutros osvanuo za razliku od Rogoznice u bijelom pokrivaču, jučer je stanovnicima podijeljeno prvih 900 zaštitnih maski, ostatak od 3000 naručenih bit će podijeljen kada naruđba stigne u Stožer civilne zaštite Općine Primošten.

Iz obje općine poručuju na poštivanje karantene, na pridržavanje higjenskih uputa i svih naredbi kako nacionalnog tako i lokalnih stožera. Posbno se apleira na starije ljude i riznične skupine da ostanu doma.

28. travanj 2024 11:07