StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznička investicija od desetak milijuna eura

Slatkorječivi Tolušić: Počinje izgradnja ribarske luke Peleš koja će biti dom brodovima od Istre do Dubrovnika

Piše Vedrana Stočić
9. svibnja 2017. - 21:32

Ministar poljoprivrede i ribarstva Tomislav Tolušić u pratnji šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i rogozničke načelnice Sandre Jakelić obišao je u utorak lokaciju buduće ribarske luke u uvali Peleš. Izvrsna vijest za lokalne dužnosnike je izjava ministra Tolušića da novca za gradnju nove ribarske luke ima, a na ugovor o izradi potrebne dokumentacije još prošli tjedan svoj popis pored ministra Tolušića stavio je ministar prometa Oleg Butković.   

Luka je  planirana je na pola hektara površine. Investicija je teška desetak milijuna eura, novac je osiguran iz europskog Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo teškog 40 milijuna eura, a iz europskih fondova izgradit će se i županijska  pristupna prometnica u dužini 1500 metara.

Ribarska luka Peleš kad bude izgrađena bit će dana na upravljanje Lučkoj upravi Šibenko-kninske županije. Na kopnenom dijelu luke i dijelu obale planira se izgradnja hladnjače za ribu, benzinska crpka, izgradnja opskrbne ceste, te pješačakih površina i parkiralište. Dozvolu za izgradnju ribarske luke Peleš dalo je i Ministarstvo obrane koje će na vanjskom dijelu luke dobiti tri stalna maskirana veza, a svaki od njih mora biti dug najmanje 30 metara.

Lokcija je pomno odabrna, istaknuo je župan Goran Pauk. Rogoznica je jedna od najvažnijih ribarskih luka na Jadranu jer upravo njoj gravitira najviše ribarskih brodova, a važna je blizina važnog mrjestilišta Jabučne kotline.

Sa županom se složio i predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Udruženja obrtnika Šibenik Dušan Prelević. Rogoznica je točno po sredini Jadrana, prometno je dobro povezena, stoga Rogoznica, odnosno u budućnosti uvala Peleš, nije bez razloga omiljena luka velikih ribarskih brodova od Istre do Dubrovnika. Izgradnjom rogozničke ribarske luke ribarima će biti osiguran privez brodova i iskrcaj ribe, odnosno najbolji uvjeti u skladu s Uredbom EU.

Za realizaciju projekta, istaknuto je, zaslužna je dobra suradnja lokalnih i regionalnih vlasti s nadležnim ministarstvima. Ribarska luka u Rogoznici je od državnog značaja i ušla je u strateške investicije RH, a preduvjet za njenu izgradnju bile su izmjene  prostornih planova uređenja Šibensko-kninske županije i Općine Rogoznica.

27. travanj 2024 00:40