StoryEditorOCM
ŽupanijaTek se zahuktava

Šibensko-kninska županija treća u državi po broju oboljelih od gripe: Procjenjuje se da je bolest pokosila preko tisuću Šibenčana

5. veljače 2020. - 09:50

Gripa se zahuktava i na šibenskom području. Sve je više oboljelih, a njihov broj počeo je rasti u drugoj polovici siječnja. Štoviše, Šibensko-kninska županija treća je u Hrvatskoj po broju oboljelih. Najviše "gripoznih", naime, ima u Koprivničko-križevačkoj županiji, a Ličko-senjska je na drugom mjestu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u ovoj sezoni do sada je registrirano 213 oboljelih od gripe. No, pretpostavlja se da je taj broj barem 4-5 puta veći, budući da mnogi ostanu kod kuće i bolest prebole, a da se ni ne jave svom liječniku, kaže voditeljica Odjela epidemiologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ankica Parat Baljkas.

- Broj prijavljenih pacijenata oboljelih od gripe pratimo, kako je to uobičajeno, od kraja godine i u početku je bilo po dvoje oboljelih svakog tjedna. Onda je taj broj počeo lagano rasti i do 26. siječnja popeo se do 213 prijavljenih, s tim da je najviše oboljelih prijavljeno od 20. do 26. siječnja. Samo u tih tjedan dana zabilježeno je 111 slučajeva – istaknula je Parat Baljkas.

Sadašnji podaci, dodaje, govore kako u Šibensko-kninskoj županiji na 100 000 stanovnika od gripe boluje njih 110, 8. U utorak će biti poznate i nove brojke i podaci za protekli tjedan, a oni bi, po svemu sudeći mogli pokazati još više oboljelih. Gripa je i na šibenskom području u uzlaznoj putanji, a, u odnosu na prošlu zimu, epidemija je počela dva tjedna kasnije.

Najpogođenija populacija su djeca i to u svim dobnim skupinama: od onih najmlađih do četiri godine starosti preko vrtićkog uzrasta do osnovnoškolaca. Nije to ništa neobično i takva se slika pojavljuje iz godine u godinu, reći će Parat Bujas. Djeca su osjetljiva skupina i zbog činjenice da se često nalaze u grupama u jaslicama, vrtićima i školama pa se širenje bolesti lakše i brže događa, a također i zbog toga jer se djeca rijetko cijepe protiv gripe.

- I u našoj županiji ima djece koja se cijepe, ali to nije preporuka. Premda, u mnogim zemljama na tomu se inzistira kako bi se spriječilo širenje na drugu, osobito stariju populaciju, a također i zato jer djeca zbog bolesti nepotrebno izostaju u školi– napominje Parat Baljkas.

Iako gripa lako "pokosi" djecu, razloga za zabrinutost nema. Ravnateljice dvaju šibenskih gradskih vrtića, Smilje i Šibenska maslina, koje pohađa, ukupno, više od tisuću mališana, Gorana Rakić i Maja Gulin, kažu kako gripa baš i nema u šibenskim vrtićima. Barem ništa više nego prijašnjih godina.

- Imamo slučajeve djece oboljele od gripe i vioroza. Ima kašljanja, povišene temperature i povraćanja, ali ništa više nego inače. Redovito pratimo situaciju, a tu su i naše zdravstvene voditeljice. Uvijek smo u kontaktu i epidemiologom Željkom Huljevom, a ako bi se dogodilo da je u grupi puno oboljelih prostor se posebno čisti i dezinficira. Za sada, situacija je uobičajena za ovo doba godine – poručuju Rakić i Gulin.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju kako se ove godine više građana cijepilo nego lani. Prošle sezone nabavljeno je 8 000 doza cjepiva, a ove godine dvije tisuće više. Od tih 10 000 doza, cjepivo je primilo oko 9 500 građana, pa oni koji žele izbjeći ležanje u krevetu, bol u mišićima i visoke temperature, što su neki od uobičajenih simptoma gripe, ili spadaju u rizične skupine kojima bi gripa mogla donijeti dodatne zdravstvene komplikacije, još bi se mogli cijepiti. Pogotovo stoga, jer se epidemija gripe i na šibenskom području razvuče od Božića do Uskrsa. Premda, možda je sada već i malo kasno za to, dodat će Parat Baljkas, jer nakon što se primi cjepivo potrebna su dva tjedna da bi se stvorila antitijela i organizam zaštitio od zaraze.

28. travanj 2024 01:35