StoryEditorOCM
ŽupanijaOglušili se pozivu na zbor mještana

Šepurinjani ogorčeni što je njihov otok "isključen" iz projekta druge faze kanalizacijskog sutava Vodice - Srima -Tribunj; pitaju zašto ali odgovore ne dobivaju i prijete građanskim neposluhom

Piše Katarina Rudan
4. studenog 2019. - 10:45

- Tražimo da Prvić Šepurina bude sastavni dio sustava odvodnje Srima - Vodice - Tribunj, bez izuzeća gornjeg dijela naselja kako je to u sadašnjem projektu.Upozoravamo Grad Vodice da ćemo, ako se ne referiraju na ovaj naš zaključak, biti prinuđeni organizirati se i pribjeći metodama građanskog neposluha, zaključci su zbora građana Prvić Šepurine koji je u tom mjestu održan u nedjelju. Doduše, nije definiran rok za referiranje na zaključak zbora građana, ali je rečeno da će ako odgovor ne dobiju u razumnom roku, svoj građanski neposluh iskazati ili blokadom marine u Vodicama ili otići pred zgradu gradske uprave i čekati da im netko da odgovore.Povod za sazivanje zbora građana bilo je upravo pitanje otoka Prvića u projektu Aglomeracije Srima - Vodice - Tribunj, koji je “izbačen” iz druge faze radova iako je prvotno bio u planu. Upravo iz tog razloga, a u želji da im se iz “prve ruke” objasni i informira zašto je do toga došlo te, u krajnjem, stane na kraj raznim provjerenim i manje provjerenim informacijama, koje kruže među mještanima, Mjesni odbor Prvić Šepurine, na čelu s predsjednicom Danijelom Antulov, poziv su, osim medijima, uputili na tri adrese.

Nisu došli

- Pozvali smo na ovaj zbor gradonačelnicu Vodica dr. Nelku Tomić, župana šibensko-kninskog Gorana Pauka i direktora šibenskog Vodovoda i odvodnje Franu Malenicu. Kao što vidite, nikoga od njih nema, a nisu poslali niti svoje predstavnike - konstatirao je član Vijeća MO-a Goran Kursar.Potom je informirao sumještane što je Mjesni odbor u proteklom razdoblju činio kako bi došao do informacija o izgradnji kanalizacijskog sustava na Prviću, jer se još prije ljeta mjestom “stidljivo” govorilo kako je otok Prvić isključen iz sustava odvodnje.

- Odlazili smo informirati se u Grad Vodice i praktički nismo dobili nikakve odgovore. Pisali smo dopis Vodovodu i odvodnji Šibenik i do danas nismo dobili odgovor, a onda smo u međuvremenu “preko veza” doznali da je to istina te da se otok Prvić pokušava isključiti iz projekta odvodnje. Opravdanje za to je, navodno, da nema financijske opravdanosti izgraditi sustav na otoku na kojemu stalno živi oko 300 ljudi, a da pri tomu nitko u obzir ne uzima činjenicu da nas preko ljeta na otoku ima pet, a možda i šest tisuća. A gdje sve te fekalije završe? Opet, nažalost, u moru - rekao je Kursar.

Priča se tako vratila na početak, još u 2006. godinu, Prostorni plan grada Vodica i predpristupne fondove EU-a, prvobitnu verziju projekta odvodnje bez Prvića, a potom na novi, aktualni projekt i povlačenje nepovratnih sredstava iz EU fondova tek nakon što je - ustvrdio je Kursar - u projekt uključen i otok Prvić.

Ništa nema bez vike

- Kad je to učinjeno, Europa je “otvorila kesu” - rekao je Kursar. No, što se u međuvremenu događalo i događa, nitko od nazočnih nije znao točno reći. Očekivali su odgovore u nedjelju i nisu skrivali razočarenje, posebno što im nitko iz gradske uprave nije došao, pa su “otvorili dušu”. U raspravi je sudjelovalo desetak mještana, ogorčenih i jedinstvenog mišljenja da se otok treba “vratiti” u projekt kanalizacijskog sustava.

- Mi moramo biti svjesni toga da se bez pritiska i vike ništa neće moći učiniti. Svima nam je poznato u koliko se situacija govori da smo dio Vodica, da je Tijat vodički, da je Prvić dio turističke ponude Vodica i tako dalje. I iduće godine će tisuće turista iz Vodica doći ovamo na kupanje jer je ovdje more za razliku od vodičkog čisto. A onda će jednog dana isplivati govna i svi će se pitati kako se to dogodilo.

Zbog toga svi mi moramo biti puno agresivniji u traženju i dobivanju svojih prava. Ima tu i drugih stvari! Zaboravlja se da ste vi snagom seljačkog puka davno izgradili vodovod s azbestnim cijevima koje su potencijalno kancerogene. Prema tomu, izgradnja kanalizacije trebala bi ujedno značiti i rekonstrukciju i izgradnju cjevovoda s novim cijevima. Sve to treba potegnuti i gurati kao neophodne činjenice za otok koji je ljeti prenapučen i tada ima stanovnika koliko Vodice zimi.

Ako oni sad “kakaju” u neke druge kanalizacije, nemojte zaboraviti da se pročistač i sve ostalo napravilo na prvićkoj zemlji. Da zaključim, situacija je takva da moramo galamiti i zahtijevati mnogo više, da bismo dobili manje. Druge nam nema, jer će nas pregaziti - odlučan je bio Aldo Kursar.

Među nekoliko osoba koje su na zbor Šepurinjana došli iz Prvić Luke bila je i Svjetlana Jurlin Livić, dvostruko razočarana. Zbog “isključenja” Prvića iz kanalizacijskog sustava i zbog tamošnjeg Mjesnog odbora.

Nismo ovo zaslužili

- Jako mi je krivo što se ovomu nije priključio i naš Mjesni odbor, jer smatran da u ovakvim stvarima moramo biti zajedno jer ovo je zajednički problem.

Jesmo dva mjesta, ali na istom otoku i interesi su nam zajednički u svakom pogledu, a pogotovu kad se radi o kanalizacijskom sustavu.

A što se tiče ove situacije i isključivanja Prvića iz projekta druge faze, malo sam proučavala i neke stvari skinula s interneta. Bože dragi, pa postoje razne uredbe Europske unije, postoji Zakon o otocima i u nekim smo stvarima privilegirani.

Masu stvari se subvencionira kako bi se na otocima zadržalo ljude i omogućilo im lakši život. Zbog toga smatram da ovo nismo zaslužili - rekla nam je Svjetlana.

Kako neslužbeno doznajemo, Mjesni odbor Prvić Luke namjerava prvo otići na razgovor u gradsku upravu Vodica na temu kanalizacijskog sustava te da je to razlog što u nedjelju nisu svi Prvićani bili na jednom mjestu. Većina onih koji su se okupili na zboru građana na katu zgrade iznad mjesne uljare drže da su trebali i trebaju istupati jedinstveni.

- Zajedno bi bili jači - rekao je netko na odlasku.

 

28. travanj 2024 02:55