StoryEditorOCM
ŽupanijaObljetnica

Proslava 40 godina djelovanja DVD-a Tisno odgođena za bolja vremena

Piše KATARINA RUDAN
8. prosinca 2020. - 11:33

Članovi DVD-a Tisno, sadašnji, bivši i počasni, sigurno bi se okupili i proslavili 40 godina Društva kako i priliči da su neka bolja vremena, bez prisilnog "suživota" s virusom koji je nametnuo sasvim nova pravila ponašanja, života i rada u cijelom svijetu, pa tako i u Lijepoj našoj.

Bilo bi tu i gostiju: kolega, prijatelja i svih onih koji na bilo koji način pomažu da Društvo uspješno brodi i radi četiri duga desetljeća.

– Planirali smo proslaviti 40 godina djelovanja Društva 7. studenog, u sklopu događanja vezanih uz obilježavanje Dana općine i blagdana sv. Martina (11. studenog, nap. a.), nebeskog zaštitnika naše općine, ali sve smo odgodili. Mislili smo da će možda u prosincu epidemiološka situacija biti bolja, ali to se nije dogodilo. Ništa nismo željeli forsirati i izlagati naše ljude bilo kakvim rizicima, jer to je trebao biti skup s najmanje 150 ljudi. Imamo 50-ak naših članova, osnivača, veterana i drugih kojima ćemo podijeliti priznanja u povodu obljetnice, a tomu treba dodati i druge članove Društva, goste, predstavnike lokalne samouprave, Turističke zajednice i drugih institucija i ustanova. Sve smo iz tih razloga ostavili za neka bolja vremena i nadamo se da ćemo svečanost moći upriličiti na proljeće – rekao nam je zapovjednik DVD-a Tome Belakušić.

Kornatska tragedija

Kroz DVD, koji danas ima 43 člana s pravom glasa, od njegova je osnivanja prošlo oko 120 članova. Desetak ih je preminulo, a šok, nevjericu, bol i tugu koju su doživjeli 2007. godine, kad je u najvećoj vatrogasnoj tragediji u Hrvatskoj u gašenju požara na Kornatu, 30. kolovoza, stradalo 13 vatrogasaca, među kojima i pet iz njihova DVD-a, i danas osjećaju. Nikada neće zaboraviti svoje kolege i prijatelje Ivicu, Antu i Tomislava Crvelina, Josipa Lučića i Marka Stančića. Jedini koji je preživio ovu tragediju, s teškim ozljedama i posljedicama, Frane Lučić, i danas je njihov član.

Mislili su da se nikad neće oporaviti od tog šoka. Ali život ide dalje i nastavili su s djelovanjem. S vremenom se i broj članova Društva povećavao. Podiže se i razina spremnosti i za sve članstvo, nabavljena je zaštitna i druga oprema. Ulagalo se i u njihovo školovanje i doškolovanje, tako da danas imaju 13 članova koji su stekli zvanje vatrogasca i vatrogasnog tehničara. Među članovima su 22 operativca, odnosno ljudi koji imaju završen tečaj za vatrogasca i liječničko uvjerenje, tako da na njih mogu računati u svim situacijama.

– Obično se na intervenciju gašenja požara skupi nas desetak, a što se tiče opremljenosti, rekao bih da smo opremljeni u skladu s propisima što s tiče gašenja šumskih požara i intervencija koje od nas zahtijeva lokalna samouprava. Svakako, mogu reći – premda tehnika danas ide brzo naprijed, zadovoljavajuće smo opremljeni – kaže predsjednik DVD-a Zvonimir Čorkalo. Danas DVD u svojem voznom parku ima dva šumska vozila, jedno navalno, jednu cisternu te jedno zapovjedno vozilo. Većina ih je nabavljena uz pomoć Općine Tisno i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Općina ih ne zaboravlja

– Naravno da ne bismo mogli opstati i razvijati se bez financijskih sredstava. Naš godišnji proračun je oko 800.000 kuna, a najveći iznos dobivamo iz općinskog proračuna, oko 70 posto. Dio sredstava dobijemo preko županijske Vatrogasne zajednice za pola bruto plaće sezonaca, a bude i donacija. Otprije par godina imamo zakonsko pravo i na gospodarsku djelatnost, pa sami priskrbimo nešto sredstava. Primjerice, potpišemo ugovore s kampovima i u sezoni obavljamo ophodnju. Uglavnom, pokrijemo sve tekuće troškove – kaže Čorkalo.

Osim što su zajednici na raspolaganju zbog gašenja požara, intervencija u slučaju poplave ili bilo koje druge nevolje, tišnjanski vatrogasci borili su se s vatrenom stihijom diljem naše županije te su sudjelovali u intervencijama od Istre do juga Hrvatske. Aktivni su svih ovih godina i na brojnim vatrogasnim natjecanjima. Svoju humanost i plemenitost brojni među njima pokazuju i kao darivatelji krvi, pomažu u akcijama i raznim sportskim i kulturnim događanjima u organizaciji Općine, mjesnih odbora, Turističke zajednice i udruga građana. Riječju, ima ih svugdje gdje su potrebni.

Dežurstvo u 'karanteni'

Ovog ljeta nisu imali velikih šumskih požara, ali bilo je dosta tehničkih intervencija. Značajnu ulogu imali su od 25. ožujka do 15. travnja ove godine, kad su Betina i Murter bili u karanteni zbog širenja epidemije. Aktivirani su u sastavu civilne zaštite i desetak ih je, u smjenama, dežuralo na punktovima u Ivinju i Murteru gotovo mjesec dana.

– Nitko nije mogao proći ni izići dok nije prošao "kontrolu", odnosno generalnu dezinfekciju vozila i robe, što su obavljali upravo vatrogasci – kažu naši sugovornici i dodaju:

– Ne daj Bože da se ponovi. Za svoj doprinos u vrijeme epidemije koronavirusa i ulogu koju su odigrali u vrijeme karantene ove su godine dobili zahvalnicu Općine Tisno.

01. svibanj 2024 23:48