StoryEditorOCM
ŽupanijaZnaju prioritete

Primoštenci ne šparaju kad je Gospa od Loreta u pitanju: Za monografiju će iskeširati više od pola milijuna kuna

Piše Vedrana Stočić
6. studenog 2017. - 13:59

Primoštensko Općinsko vijeće odlučilo je za monografiju „Gospe od Loreta“ potrošiti preko pola milijuna kuna. Monografija će biti tiskana u tisuću primjeraka i to na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, a tiskat će je Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. Zagreb.

Inače, tekst za monografiju napisat će mag. Vanesa Varga, snimanje velebnog kipa na brdu Gaj obavit će ovlašteni arhitektonski ured Miljenko Bernfest, dok je grafički prijelom povjeren Vladimiru Buzoliću iz Zagreba.

-Već ove godine kip Gospe od Loreta posjetilo je preko 50 tisuća turista i hodočasnika, a formalnim ulaskom u rutu Loretskih hodočašća broj posjetitelja značajno će porasti. Sada službeno svetište ne može bez monografije koja   posjetiteljima treba približiti  višestoljetno štovanje Gospe od Loreta i zanimljivu povijest Primoštena.-obrazložio je primoštenski načelnik Stipe Petrina.  

Inače, izrada i montaža kipa, te arheološka istraživanja i uređenje okoliša na brdu Gaj općinu je stajalo oko 2,5 milijuna kuna. Oko svetišta postavljen je i video nadzor i zaštitari, a započela je i gradnja sanitarnog čvora, caffe bara i suvenirnice, odnosno radovi koji su vrijedni 228 tisuća kuna.

Ti pusti novci uloženi u velebni kip visok čak 17,5 metara, koji je obložen mozaikom od zlata, srebra i bojanog stakla nisu konačna cifra koja općina namjerava uložiti u uređenje brda Gaj.

Za treću fazu svetišta potrebno je osigurati čak 15 milijuna kuna. Radi se o skupoj i zahtjevnoj investiciji, čija ukupna površina  iznosi preko 4000 metra kvadratnih. Još je potrebno je izgraditi 2000 stepenica od kamenih blokova, a svaka stepenica vrijedi 500 eura, pa je Općinsko Vijeće odlučilo sazvati zbor građana i ponuditi Primoštencima da svaki od njih napravi po jednu stepenicu, a zauzvrat će na toj skali stajati njihovo ime i to za vječnost.  
 

26. travanj 2024 21:21