StoryEditorOCM
ŽupanijaGastronomski projekt 'Preporučili ribari'

Prati svoju ribu do pijata: U našim se mjestima uz obalu najbolje voditi preporukama ribara gdje otići na dobar riblji objed, jer oni najbolje znaju kojem su restoranu isporučili ulov

29. ožujka 2019. - 12:25

Do 1. svibnja gastronomski projekt “Preporučili ribari” LAGUR-a "Galeb" bit će zaokružen okupljanjem još 20 ribara s područja općina i gradova osnivača te lokalne akcijske grupe - Tribunja, Vodica, Pirovca, Murtera i Skradina, a pratit će ga i intenzivna marketinška kampanja na društvenim mrežama i internetskim portalima, povjerena specijaliziranoj agenciji. Projekt je započeo prije dvije godine, kada mu je pristupilo šest ribara plivaričara i dvanaest restorana okupljenih s ciljem da se podigne ljestvica gastronomske kvalitete i na jelovnike ugostitelja, pored uobičajene oborite, uvrsti zanemarena plava riba, poput srdele, inćuna, skuše, lokarde i gofa, koja se nudila samo iznimno. U ovoj fazi u partnerstvo se uvode i drugi ribari - od koćara, parangalista, do onih koji rade s mrežama stajačicama, pa i tunolovci.

Kako je zamišljeno i dosad dobro potvrđeno u praksi na primjeru plave ribe, ti će ribari izravno opskrbljivati umrežene restorane, koji od početka projekta nose oznaku "Preporučili ribari", kao markicu kvalitete i jamstvo dnevno svježe ponude divlje ribe iz lokalnog ulova - objašnjava Bojana Paić, stručna suradnica LAGUR-a "Galeb".

Po tradiciji, u našim se mjestima uz obalu najbolje voditi preporukama ribara gdje otići na dobar riblji objed, jer oni najbolje znaju kojem su restoranu isporučili ulov: odatle i naziv projekta, s čijim su dobrim učincima u LAGUR-u ugodno iznenađeni.

- Time želimo skratiti lanac prodaje i da što više ribe ostaje na lokalnom području za obogaćivanje domaće gastronomske destinacije. Ljeti je to naročito važno - naglašava Paić.

 

Zato što su ulovi skromniji nego u proljeće i jesen, a područje obale upravo je ogromno. Lani smo, navodi, u cijeloj zemlji imali 19 milijuna turističkih posjeta i svjesni smo da domaća ribarska flota ne može namiriti sve potrebe. Zato je vrijedno da što više ribe ostaje kod nas, te ovaj projekt sigurno pomaže da se cijelo naše područje dodatno obilježi kao turistička destinacija iznimne kulturne i prirodne baštine.Također, cilj je vrednovati i dodatno promovirati ugostitelje koji njeguju suradnju s lokalnim ribarima.

I već postojeća, dvojezična web stranica na hrvatskom i engleskom www.fisherman recommend.com bit će dizajnerski osvježena. Na toj internetskoj adresi bit će podaci o svim ribarima i restoranima koji nude ribu iz lokalnog ulova, a dodatna atrakcija potrošačima, koja još više naglašava autentičnost zamisli o ribarima koji preporučuju gdje objedovati ono što ulove svakako je mogućnost da se svakog od njih prati uz pomoć Ais tracking linka, na kojem se bilježi svako isplovljavanje ribarice.

Na stranici se može razgledati i kratki dokumentarac "Jedan dan s ribarom", u kojem su akteri tri generacije ribarske obitelji Ferara iz Tribunja, jednog od najjačih ribarskih središta u nas, gdje je i sjedište LAGUR-a "Galeb".

U pilot fazi projekta "Preporučili ribari" prije dvije godine, uloženo je oko 150 tisuća kuna dodijeljenih od Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede za pripremnu potporu lokalnoj inicijativi, a ovaj dio provodi se uz financijsku potporu Šibensko-kninske županije.

27. travanj 2024 20:43