StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNICa

Povećani paušali i boravišna pristojba: U A kategoriji turisti će plaćati 10 kuna, a iznajmljivači 345 kuna po postelji

Piše Vedrana Stočić
26. listopada 2018. - 20:38

Prihvaćajući Program rada s financijskim planom za 2019. godinu novi saziv Turističkog vijeća rogozničke Turističke zajednice prihvatio je nove, više cijene boravišne pristojbe i paušala za privatne iznajmljivače. Tako će turisti u naseljima u A kategoriji umjesto 8 od iduće godine boravišnu pristojbu plaćati 10 kuna, u B kategoriji 9 kuna, u C – 7 kuna, a u D kategoriji i nekategoriziranim naseljima povećanje je najmanje i iznosi svega 50 lipa te će gosti u tim naseljima od iduće godine boravišnu pristojbu plaćati 5 kuna.

Povećani su i paušali. Cijena ovisi o koeficijentu razreda, pa će tako iznajmljivači u A kategoriji umjesto 300 kuna po krevetu od iduće godine plaćati 345 kuna. Prema financijskom planu iduće godine samo od boravišne pristojbe rogoznička Turistička zajednica trebala bi uprihodovati 2.060.000 kuna neto.

Rogoznički turistički vijećnici iako su amenovali poskupljenje ne odobravaju nove namete koje je Vlada RH propisala uredbom usred ovogodišnje turističke sezone.

– Više cijene manja konkurentnost – tvrde turistički vijećnici koji strahuju da bi zbog stabilizacije drugih turističkih tržišta broj noćenja u idućoj godini mogao podbaciti i to znatno više od pola posto, koliko je iznosio u prvih devet mjeseci ove godine.

Značilo bi to puno praznih postelja jer na rogozničkom području iz godine u godinu privatni smještaj naprosto buja. U odnosu na prošlu godinu broj kreveta u privatnom smještaju ove godine veći je za 4 posto. Tako u privatnom smještaju s obrtima i tvrtkama rogozničko područje raspolaže s čak 9553 glavne i 4000 pomoćnih postelja, a u nekomercijalnom smještaju, takozvanim vikend objektima, još je dodatnih 5167 kreveta. Hotelski smještaj godinama stagnira na skromnih 162 postelje.

Direktor Turističkog ureda Marijo Mladinić obrazlažući ovogodišnje financijske rezultate ustvrdio je da ih povrat od nautičke boravišne pristojbe od 350 tisuća kuna ugodno iznenađenje, međutim to je još uvijek daleko od stvarnih uplata i prihoda koji se ostvare na rogozničkom području. Samo Marina Frapa u prvih devet mjeseci ove godine uplatila je 1,1 milijun kuna boravišne pristojbe.

Inače do prije tri godine nakon raspodjele na razini države taj prihod iznosio je minornih 50 tisuća kuna, a u 2017. godini iznos se popeo na 175 tisuća kuna. Rogoznica spada u top nautičke destinacije, sama Marina Frapa raspolaže s 450 vezova, a na sidrištima i rivi u tijeku sezone svakodnevno je privezano na desetke luksuznih plovila.

Nautički turizam je propulzivan i profitabilan, ali nije ni malo ekološki bezopasan, stoga bi lokalne turističke zajednice trebale od tog vida turizma imati puno više koristi, međutim lokalne turističke zajednice ne raspolažu podacima o broju noćenja nautičara ni o uplatama boravišne pristojbe na njihovom području. Prepušteni su tako na milost i nemilost nekakvoj "globalnoj raspodjeli" o kojoj odlučuju više instancije Hrvatske turističke zajednice.

U prvih devet mjeseci ove godine u rogozničkoj Turističkoj zajednici prijavljeno je 82.208 gostiju, što je 1,54 posto više nego lani, a ostvareno je 745.077 noćenja ili pola posto manje nego u istom razdoblju 2017. godine. Planirani ovogodišnji proračunski neto prihod iznosi 2,4 milijuna i do konca godine bit će realiziran u potpunosti – zaključeno je na Turističkom vijeću.

28. travanj 2024 10:54