StoryEditorOCM
ŽupanijaMir i dobro

Policija provodi akciju sprječavanja nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava; Kazne za prekršitelje su "paprene"

Piše Šibenski.hr
18. prosinca 2018. - 12:12

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine se u vremenu od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. na nivou Ministarstva unutarnjih poslova provodi operativna akcija "Mir i dobro".

Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Naime, tijekom provođenja ove akcije 2017./2018. godinu na području ove Policijske uprave nije zabilježen niti jedan slučaj stradavanja osoba od pirotehničkih sredstava, dok je godinu ranije, dakle 2016./2017.g. zabilježen jedan slučaj i to je lakše tjelesne ozljede zadobilo dijete.

Prošle godine tijekom ove akcije je oduzeto ukupno 42 komada pirotehničke galanterije i 182 komada različitog streljiva, te su utvrđena tri prekršaja za koja su prijavljene četiri maloljetne osobe.

Godinu dana ranije je zaplijenjeno 103 komada pirotehničke galanterije i 26 komada streljiva, te su utvrđena četiri prekršaja za koja su prijavljene četiri maloljetne osobe.

Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme iz policije apeliraju na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana.

- Posebno apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improviziranih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.

Također, poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja, a što potvrđuju naši statistički pokazatelji i za 2016:/2017. godinu kada je na našem području u ovo vrijeme, zbog nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu jedan maloljetnik lakše ozlijeđen- kaže Sanja Baljkas iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

Iz policije ujedno upozoravaju građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koji, između ostaloga propisuje da:

- Pirotehnička sredstva namijenjena za vanjsku uporabu na otvorenim prostorima, kategorije F2 u koje spadaju petarde, žabice, manje rakete i drugi slični proizvodi, i kategorije F3, u koje spadaju rakete, fontane, vodopadi, petarde s bljeskom i drugi slični proizvodi, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18. godina

- Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava dozvoljena je građanima starijim od 18. godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

- Pirotehnička sredstva kategorije F2,F3,T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

- Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4,P1,P2,T1 i T2 za osobne potrebe.

O kakvim se pirotehničkim sredstvima radi, odnosno koje su kategorije, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer pirotehnička sredstva moraju biti označena vidljivom, čitljivom i neizbrisivom oznakom na hrvatskom jeziku koja sadrži: naziv i vrstu pirotehničkog sredstva, kategoriju pirotehničkog sredstva, broj komada u jediničnom pakiranju, upute za sigurnu uporabu i uništavanje, registracijski broj pirotehničkog sredstva koji se temelji na jedinstvenom brojčanom sustavu i dr.

- Napominjemo da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva će se oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog- kaže Baljkas.

Propisane novčane kazne, ovisno o vrsti prekršaja, iznose za fizičku osobu od 1 000 - 15 000 kuna, a za pravnu osobu od 1 000 - 80 000 kuna.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

- Unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika F1 kategorije dječja pirotehnika to je velika pogreška jer nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva.

Osim toga, pored Zakona o eksplozivnim tvarima, nužno je skrenuti pozornost na Zakon o oružju (NN broj 63/07.,146/08.59/12 i 70/17) posebno na provedbu odredbi koje se odnose na nabavu, držanje, nošenje, ustupanje oružja drugom na uporabu, a posebno u odnosu na djecu.

Obzirom na sve naprijed navedeno pozivamo građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s tim i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja, a posebno djece, o svim uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192- zaključila je Baljkas.

 

27. travanj 2024 11:54