StoryEditorOCM
ŽupanijaZavršili vodički "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji"

Pobijedilo "purgersko" ulje Mladena Koše, u županiji najbolji Zatonjanin Vlatko Cvitan (foto)

Piše Ante Talijaš
10. prosinca 2017. - 19:49

Zagrepčanin Mladen Koša, vlasnik OPG-a KO-MILFA apsolutni je pobjednik 7. Međunarodne manifestacija 'Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, koja je u organizaciji Udruge Dalmatinskih uljara održana u vodičkom hotelu Olympia, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede. Višesortno ekstra djevičansko ulje Mladena Koše od sorti maslina Krvavice i Leccine proizvedeno u Uljari 'Laća' u Skradinu, Stručno povjerenstvo proglasilo je najkvalitetnijim u kategoriji prijavljenih rekordnih 282 uzoraka ulja ovogodišnje berbe maslinara i uljara iz Dalmacije, Istre, Hrvatskog primorja i BIH-A, te po prvi puta iz Slovenije i Italije.

- Rođeni sam Zagrepčanin, pravi purger, a u maslinarstvo sam posve slučajno krenuo iz hobija prije 13 godina, da se riješim stresa i napetosti iz svakodnevnog života. S rođakom Mirko Mišurom koji je dalmatinskih korijena, ali rođen u Zagrebu, na njegovoj djedovini u Perušiću kod Benkovca posadili smo 250 stabala maslina. Tajna uspjeha je u entuzijamu, radu, odricanju i edukaciji. Zbog sušne godine urod je bio nešto slabiji, imali smo 1500 kilograma maslina, a radmani su iznosili 13 posto. Ili imali smo oko 200 litara ulja koje je, pokazalo se, iznimno visoke kvalitete – sjao je od sreće nakon što mu je uručena pobjednička zlatna amfora 52-godišnji Mladen Koša, inače, zaposlenik tvrtke 'Zagrebački velesajam'.

Osim titule apsulutnog pobjednika, Koša je pobjednik manifestacije u kategoriji višesortnih ulja, dok je šampion u kategoriji monosortnih ulja poznati dalmatinski maslinar Joško Veža iz mjesta Brist u opčini Grada sa uljem dobivenim iz talijanske masline Coratine, proizvedenim u Uljari Radelić u Gradcu.
- Ukupno gledajući, ove godine je u Dalmaciji urod maslina bio slabiji za oko 40 posto. Međutim, kvaliteta ovogodišnje berbe je bila vrhunska jer nije bilo problema s napadajima maslinovih mušica. Od 282 prijavljeljenih uzoraka, samo njih 22 nije ocijenjeno klasom ekstra djevičanskog ulja.

Činjenica da smo podijelili čak 150 zlatnih medalja govori generalno o ovogodišnjoj vrhunskoj kvalitete ulja. Prije dvije godine pobijedio je Dalmatinac, prošle godine titula šampiona otišla je u Istru, a ove godine apsolutni pobjednik je iz Zagreba. To govori da na našoj manifestaciji nema nagrada po 'babama i stričevima', nego pobjedu odnose ona odista najkvalitetnija ulja, koje je ove godine ocjenjivalo 20 kušača iz panela tri dalmatinske županije – kazao je 'alfa i omega' ove manifestacije Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara.

Od prijavljenih maslinara iz Šibensko-kninske županije najkvalijetnije je ekstradjevičansko ulje Vlatka Cvitana iz Zatona. Njego ulje od sorte oblice u ukupnom poretku zauzelo je šesto mjesto.


 

28. travanj 2024 17:31