StoryEditorOCM
ŽupanijaPirovac

Otvorena marina s 200 vezova; Posao našlo četrdesetak ljudi, uloženo oko 40 milijuna kuna (FOTO)

25. svibnja 2018. - 19:35

Prva marina na području općine Pirovac, kapaciteta 200 vezova, svečano je otvorena u petak.

– U izgradnju marine i pratećih sadržaja do sada je uloženo između šest i sedam milijuna eura. U marini je zaposleno 40-ak radnika i imamo namjeru taj broj povećati. Za marinu je izdana koncesija do 2033. godine, vrijedna 11,5 milijuna kuna. Marina je kategorizirana s četiri sidra i nudi 200 vezova u moru za plovila do 30 metra dužine, 15 suhih vezova te 100 parkirališnih mjesta – kazao je Slavijo Skočić, direktor marine Pirovac.

Prema Skočićevim riječima, ideja za gradnju marine rođena je 1987. godine.
– Eto, prošli smo dugačak put od ideje do realizacije, no najvažnije je da smo dobili reprezentativan objekt. Upisali smo Pirovac na nautičku kartu i, što je još važnije, ova marina daje perspektivu za ostanak mladih u Pirovcu, ali i cijeloj županiji – istaknuo je Skočić.

Prema riječima pirovačkog načelnika Ivana Gulama, marina je najveća direktna poduzetnička investicija u općini.
– Ovo je nedvojbeno najznačajniji gospodarski objekt u općini. Za nas je jako važno što je u marini otvoreno i više radnih mjesta nego što je to bilo predviđeno studijom izvodljivosti. No, marina će indirektno dovesti do otvaranja još niza radnih mjesta u popratnim djelatnostima i službama ili ugostiteljskim objektima koji će biti otvoreni u Pirovcu. Pozitivni efekt izgradnje marine u općinskom proračunu mjerit će se milijunima kuna – naglasio je Gulam.

On je naglasio kako u Pirovcu ozbiljno planiraju gradnju novih turističkih kapaciteta.
– Donijet ćemo novi urbanistički plan u ugostiteljsko-turističkoj zoni Miran koji će omogućiti nadogradnju postojećih, odnosno gradnju potpuno novih kvalitetnih hotelskih kapaciteta. Naš cilj nije puko "bildanje" broja turističkih noćenja. Mi želimo podizati kvalitetne kapacitete i samim tim povećavati i prihod – poručio je načelnik.

Svečanom činu nazočio je i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, član HNS-a, kao i Gulam.
– Sjećam se Pirovca prije 5 ili 10 godina. Bio je lijep, imao je čisto more, ugodnu klimu, drage ljude... Sve to ima i danas, ali izgleda puno bolje. Među ostalim i zahvaljujući ovoj marini. Riječ je o vrlo značajnom projektu za Pirovac, za Šibensko-kninsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku.


Županija ima 14 marina s ukupno 3670 morskih i 950 suhih vezova. Također, ima i 19 koncesioniranih sidrišta s 301 plutačom

09. svibanj 2024 00:40