StoryEditorOCM
ŽupanijaUznemirili se duhovi

Otkrivamo zašto strahuju neki Lučani na Prviću: Bager i traktor uništit će nam ulicu koju smo sami napravili

16. svibnja 2018. - 13:58

Uznemirili su se duhovi u Prvić Luci, a riječ je o nezadovoljstvu 30-ak stanara u Ulici V zbog toga što pred njihovim vratima, do obližnjega gradilišta luksuzne kuće za odmor, prolazi 3,5-tonski bager i traktor za dopremu građevnog materijala. Investitor iz Francuske, kojeg zastupa domaći čovjek s Prvića, ima svu potrebnu dokumentaciju za gradnju, no to nije sporno.

Ulica V, u najužem dijelu široka samo 1,6 metara, zapravo je jedini mogući opskrbni put do gradilišta, a stanari strahuju da će se slab betonski pokrov i plitko postavljene instalacije kanalizacije, struje, vodovoda i telefona oštetiti zbog učestalog, pretjeranog opterećenja tijekom radova. Prosvjednu notu s potpisima većine vlasnika kuća odaslali su mailom, među ostalima, svim šibenskim redakcijama, Gradu Vodicama, čiji je otok administrativni dio, Građevinskoj inspekciji i šibenskom Konzervatorskom odjelu, budući da su povijesne jezgre oba otočna naselja pod zaštitom konzervatora.

– Nemamo ništa protiv radova, nego smo u strahu zbog vrlo mogućih oštećenja naše ulice i instalacija. Betonirali smo je osamdesetih godina vlastitim volonterskim radom, bez ugrađene žičane mreže, jer je otpočetka bila namijenjena jedino pješačenju, a moglo bi se oštetiti i stubište – govori jedna od potpisanih stanarki, koja nam je poslala i fotografije. Ne želi se, međutim, posebno isticati jer procjenjuje da bi joj to moglo stvoriti dodatne neugodnosti, zato je ne imenujemo. Poput ostalih stanara, bila bi zadovoljna da investitor postavi vučnicu za dopremu građe, što bi bilo jedino jamstvo da ulica neće biti oštećena tijekom radova.

– Istina, to jest sporiji put, no i mi smo slično gradili, prenoseći materijal na rukama i u kolicima. Uostalom, zar ovo nije graditeljska cjelina pod konzervatorskom zaštitom – ističe, iznoseći također bojazan da će u slučaju kakve štete stanari biti prisiljeni privatnim sudskim tužbama tražiti zadovoljštinu.

Osim na spomenutim adresama, stanari Ulice V zatražili su i od Mjesnog odbora Prvić Luke da im pomogne i zauzme se kod investitora da strojeve i materijal do gradilišta dopremi na neki drugi način. Mjesni odbor, međutim, nije zauzeo stranu nezadovoljnih sumještana budući da investitor ima sve potrebne dozvole i suglasnosti, a postoji i njegovo pisano jamstvo gradskoj upravi u kojem se obvezuje popraviti sva eventualna oštećenja, kazala nam je članica Vijeća Jagoda Bokulić.
– Povrh ovoga nema se što reći i sve drugo bilo bi nekorektno prema investitoru – kratko je izjavila Bokulić.

Njezine riječi potvrdio je i Blagodar Španja, šef vodičkoga komunalnog redarstva.
– Nakon što su naši redari izišli na buduće gradilište, investitor je poslao pisano jamstvo, no i bez toga svatko je prema našim odredbama ionako u obvezi popraviti oštećenja na javnoj površini. Stanari Ulice V mogu biti mirni – uvjerava Španja, jer će bager, inače jedan od najmanjih takvih strojeva, stubištem ionako prelaziti preko dasaka.

– Nema nikakvog opravdanog razloga ulagaču otežavati uvjete gradnje i tražiti da poslove obavlja ručno – zaključio je Blagodar Španja.


RIJEČ KONZERVATORA
Beton nema nikakvu vrijednost
Za mišljenje smo upitali i dr. sc. Ivu Glavaša, konzervatora zaduženog za Prvić. Kaže da je primio i pročitao mail-poruku zabrinutih Lučana, međutim pozivanje na konzervatorsku zaštitu u ovom slučaju nema uporišta.
– Investitor gradi prema našim smjernicama, a u Ulici V nema se što štititi budući da nema vidljivih tragova starog popločenja, kao što je slučaj na nekim mjestima u susjednoj Šepurini – izjavio je Glavaš. S konzervatorskog stajališta, naime, beton na toj ulici nema nikakvu vrijednost, niti će ga oštetiti ipak skromni bager, uvjeren je.
– Hoće li, danas-sutra, netko na otoku zahtijevati da se, zbog istih, neutemeljenih razloga, rov za kanalizaciju iskapa "na ruke"? – pita se Ivo Glavaš.

27. travanj 2024 10:07