StoryEditorOCM
Županijaništa od opoziva

Opet burno na Skupštini, Petrina županu Jeliću: Vaš rad je u ovih sedam mjeseci bio elementarna nepogoda za županiju!

Piše Davorka Blažević
1. travnja 2022. - 13:23

Sve što se može problematizirati i opstruirati, sve se problematizira i opstruira u Skupštini Šibensko-.kninske županije. Tako trenutno diše i pozicija i opozicija, pa se čini da je županijska vlast već deset mjeseci na rubu sloma, ili kako to neki otvoreno zazivaju- izvanrednih izbora.

U tom duhu nastavljena je prošlotjedna sjednica ŽS, koju su svi na neki način sabotirali: i HDZ, i vijećnici NL Marka Jelića, a naposljetku i NL Stipe Petrine koji je predložio kontroverzni Zaključak o oportunosti donošenja Oduke o raspisivanju referenduma za opoziv župana Marka Jelića.

Nastavak sjednice očekivao se s nestrpljenjem, jer, sporni zaključak je ostao na dnevnom redu. Ali, gle obrata: Stipe Petrina u funkciji predsjednika Skupštine, ali i predlagača akta kojim se na "mala vrata" uvodi otvaranje postupka županovog opoziva, odustao je od svog Zaključka, točnije povukao ga je, kako je obrazložio, zbog toga što su sjednicu ŽS bojkotirali vijećnici HDZ-a i Hrvatski suverenisti Hrvoja Zekanovića. Naime, što ? Petrina želi znati i na djelu vidjeti što o tome misle HDZ i "Suverenisti", podržavaju li župana u njegovom radu i jesu li protiv opoziva.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Skupština je i bez oponenata iz HDZ-a i HS-a, imala kvorum i nastavila s radom. Od 39 vijećnika ŽS na sjednici je bio 21, a Zaključak je skinut s dnevnog reda – jednoglasno! Nije li time demonstrirano što i vijećnici nekoherentne vladajuće većine misle o prijedlogu Stipe Petrine?

Da vladajućoj koaliciji u ŠKŽ ne treba opozicija pokazalo se vrlo brzo, otvaranjem krajnje trivijalne rasprave o neplaćenom računu, od svega devet tisuća kuna, za catering nakon sjednice Skupštine održane u Primoštenu. Tko je bio u obvezi plaćanja, općina Primošten ili županija, bilo je pitanje svih poitanja oko kojeg se nastavilo rasplamsavanje animoziteta između dva ključna čovjeka u županiji- Stipe Petrine, predsjednika ŽS i Marka Jelića, župana. Petrina je tvrdio da se obvezao platiti najam dvorane u primoštenskom hotelu Zora za održavanje Skupštine, ali ne i iće i piće za vijećnike, a županija je račun ispostavila Općini. Sukus problema je želi li županija račun platiti ili ne želi, smatrao je Petrina. Jelić je, pak, inzistirao na tome da je Petrina obećao kao domaćin pomiriti sve troškove, a čak i kad bi ŽS sada donijela odluku da trošak plati županija, rekao je Jelić, ja bih ga suspendirao jer je to protivno zakonu, pošto je ispostavljen na Općine Primošten. Naposljetku su vijećnici odbili prijedlog da trošak županija refundira općini.

A onda je na red došlo i izvješće župana za prvih sedam mjeseci mandata na koje je Petrina krenuo džonom:- Ovo izvješće je doslovno za osnovnu školu. Ništa niste napisali o svojoj samovolji u imenovanju i razrješenju upravnih vijeća i nadzornih odbora. Vaš rad u ovih sedam mjeseci je bio elementarna nepogoda za Šibensko-kninsku županiju- žestoko je počeo Petrina, navodeči kako u izvješću nema ničeg konkretnog po čemu bi se rad aktualne vlasti razlikovao od one prethodne. Svi upravni odjeli su u puno gorem stanju nego prije, nastavio je Petrina, i mi sigurno nećemo podržati ovo izvješće kao što to neće učiniti nitko tko želi dobro ovoj županiji a kome nije do sitnog kalkulantstva i kokošarenja.

Jelić je stoički primio kritiku, nije ništa drugo ni očekivao, kazao je," jer ste vi cijelo vrijeme opstruirali rad." Ocjenu Petrine da je rad upravnih odjela gori nego prije, tumači osobnim problemima Petrine s nekim pročelnicima i s nekim odjelima, ali, tvrdi, sve što se radi je sukladno zakonu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Distancirajući se od župana, njegova zamjenica Iris Ukić Kotarac (NL SP) čije je izvješće inkorporirano u županovo, spomenula je primjerice Ured za prostorno planiranje koji se guši, kako je rekla, u starim predmetima a nitko nije odgovarao za nerad koji se generirao 15 godina, pa je razumljivo da nije zadovoljna s radom nekih odjela i pročelnika. No, Ukić Kotarac tvrdi da je svoj posao, koji je biračima obećala u kampanji odraditi, počela provoditi, od donošenja Pravilnika i reorganizacije županijske administracije, uvođenja kartica kojima se evidetnira dolazak i odlazak zaposlenika s posla, a ne da pojedinci cijelo jutro provode na kavama. Ocijenila je da treba biti više suradnje između župana i zamjenika, odnosno unutar vladajuće koalicije, jer građani nisu zadovoljni s njihovim radom, a ona ne želi da se zbog toga njezin obraz crveni. -Ja ne želim biti fikus, želim raditi i surađivati- naglasila je. Na kraju je predložila da se izvješće župana prihvati, ali je Petrina odmah dodao: nećemo! A Iris Ukić Kotarac na to procijedila kroz osmijeh: Zezam se.

Ključne zamjerke Stipe Petrine na županov rad su da nije proveo nijednu točku iz sporazuma o programskoj suradnji koalicije. A riječ je o obećanoj transparentnosti, dovođenju vode svim stanovnicima županije, i brza ceta Šibenik- Drniš- Knin. Podsjetio je župana i da je od 169 zaposlenih u županiji, među kojima ih je bar 40-50 koji ne dolaze na posao redovito "ili to čine preko neke stvari", otpustio dvoje ljudi, među kojima je i Zlatka Kundid koja je dobila otkaz isključivo, tvrdi Petrina, iz osobne osvete.

Replicirajući na to župan je spomenuo kako će ovih dana svim jedinicama lokalne samouprave u županiji, i svim institucijama i ustanovama, odnosno tvrtkama kojima je županija osnivač, biti upućen dopis da sukladno Zlatkinim stručnim referencama vide imaju li odgovarajuće radno mjesto za nju. A usput je predložio Petrini da bi bilo najbolje da je zaposli općina Primošten, jer "ste vi to sve i iskomplicirali".

Predsjendik ŽS žestoko je uzvratio: Već sam vam i dosad rekao da ste lažov, a sad vam kažem da ste beskrupulozan lažov, manipulator i prevarant. Vi ste jedina crna točka ove županije- rekao je Petrina.

Izvješće župana ipak je prihvaćeno većinom glasova vijećnika. A skupštinsko zasijedanje nastavljeno je u istom tonu, kao nadigravanje pozicije i opozicije, iako su na sjednici bili isključivo vijećnici vladajuće većine koja se više ne može nazivati nikakvom programskom suradnjom. Jer, suradnje ovdje nema.

image

Marko Jelić i Stipe Petrina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Marko Jelić

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
28. travanj 2024 16:15