StoryEditorOCM
ŽupanijaVELIKI POVODANJ

U posljednja 24 sata u Šibeniku je palo 35 litara kiše po četvornom metru, u Kninu 70 litara, a u Drnišu - čak 80!

Piše Gordan Zubčić
11. ožujka 2024. - 09:08

Duboka ciklona bogata vlagom koja je iz smjera središnje i sjeverne Italije stigla nad naš dio Jadrana, doslovno je potopila sjevernu i srednju Dalmaciju.

Prema najnovijim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), od nedjelje u 7 sati, do jutros u 7 sati, na mjernoj postaji na zadarskom predjelu Puntamika, pale su rekordne gotovo 164 litre kiše po četvornom metru.

Za usporedbu, tijekom 24 sata zabilježena je količina oborina koja se, pokazuju statistike za razdoblje od 1961. do 2022. godine, prosječno zabilježi gotovo tijekom prva tri mjeseca u godini ili skoro 90 dana. Detaljni podaci, inače, govore da je u prosjeku Split kišniji od Zadra.

Na mjernoj postaji na splitskom Marjanu u protekla 24 sata izmjereno je oko 28 litara kiše po četvornom metru, što je oko 40 posto prosjeka za cijeli ožujak, dok je na aerodromu u Resniku pala 41 litra oborina, što predstavlja 20-dnevni prosjek za ožujak.

U Trogiru su tijekom 24 sata zabilježene 33 litre oborina po četvornom metru, na otoku Silbi samo dvije litre manje, u Šibeniku 35 litara, u Kninu 70 litara, a u Drnišu čak 80. Za razliku od ostatka Dalmacije, južnije od Makarske i Ploča nije pala gotovo ni kap, primjerice na području Dubrovnika, Korčule i Lastova.

Iz Hrvatskog autokluba obavještavaju da se zbog vode na kolniku otežano se vozi Jadranskom magistralom u Zadru, Sukošanu, Turnju i Biogradu na Moru, dok je zbog većeg odrona zatvorena je državna cesta između mjesta Luka i Savar na Dugom otoku.

27. travanj 2024 21:04