StoryEditorOCM
Županijažustra rasprava

Održan Zbor mještana u Sitnom Donjem, zatraženo raspuštanje Mjesnog odbora: ‘To je kao da tražite samoubojstvo‘

Piše Ana Petrić
20. siječnja 2024. - 14:10

Nakon četveromjesečne borbe, mještani Sitnog Donjeg jutros su konačno dočekali održavanje Zbora mještana u holu Područne škole Perković. Mještani su, podsjetimo, još u rujnu prošle godine prikupili 175 potpisa, tražeći zbor građana kako bi iznijeli svoje potrebe i raspravljali o 14 ključnih točaka za razvoj tog mjesta. Predsjednik Mjesnog odbora Sitno Donje, Toni Rakić, tada je njihov zahtjev odbio uz obrazloženje kako ‘se s točkama slaže i radi na njima‘, no, iz ureda šibenskog gradonačelnika ipak je dobio nalog da svoju odluku ‘preispita‘.

Snažna i iskrena želja mještana Sitnog Donjeg za njegovom revitalizacijom i unaprjeđenjem života u zajednica odjeknula je u javnosti, uživaju i podršku oporbe, a zaista velik broj onih koji su se jutrošnjem Zboru odazvali, dokazuje njihovu nepokolebljivost. Zboru su prisustvovali, uz predsjednika i vijećnike Mjesnog odbora Sitno Donje, i pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, Joško Jurić te stručna suradnica za opće poslove i poslove Gradskog vijeća, Mira Vudrag Kulić.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prva i druga točka dnevnog reda, možemo reći i ključne teme o kojima se raspravljalo i glasalo, daljnji su koraci koji će se poduzimati, a u svrhu održavanja i unaprjeđenja Područne škole Perković i Dječjeg vrtića u Sitnom Donjem, a ne njihovo zatvaranje. Mještani su izrazili svoju opravdanu bojazan zbog zatvaranja mjesne osnovne škole nakon otvaranja nove, moderne škole u Vrpolju za 220 djece, koje, tvrde mještani Sitnog Donjeg, nema u tom ni svim okolnim selima zajedno. Ni zatvaranje dječjeg vrtića nije scenarij koji bi itko priželjkivao, stoga su ove dvije točke izglasane jednoglasno, a mještani traže i stopostotno sufinanciranje njihova vrtića od strane gradske vlasti.

- Ugasi li nam se škola i vrtić, a najizglednije je da hoće, ostat će nam samo groblje, zato se treba boriti protiv toga – kazao je Ante Rakić.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Pročelnik Jurić istaknuo je da se u gradskoj upravi, po njegovim saznanjima, o zatvaranju ne govori.

Nadalje, raspravljalo se i radu ambulante, odnosno potrebe za njenim radom cijeli tjedan obzirom na starije stanovništvo kojem je zdravstvena skrb nužna, no pročelnik Jurić tu je istaknuo problem nedostataka liječnika i medicinskog osoblja na razini Hrvatske, pa tako i u našoj županiji.

- Ma nismo mi ovdje da bi se uspoređivali s mjestima u Slavoniji na čelu s Matijom Gupcem, već želimo reći da je naše selo od strane Grada Šibenika pomalo otpisano, ne čuje se i ne zna za nas, zaboravili ste nas. Cilj nam je približiti se Šibeniku i u suradnji sprovesti navedene točke dnevnog reda – poručio je mještanin Ante Pražen.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Diskutiralo se i o izgradnji nogostupa koju mještani zahtijevaju, o unaprjeđenju prometnica, usporavanju brzine na ključnim mjestima, boljoj povezanosti na autocestu i kvalitetnom pristupu prema moru, sa svrhom povećanja turističke aktivnosti te uslugama gradskih komunalnih tvrtki.

Pretposljednja točka dnevnog reda bila je bolji javni rad Mjesnog odbora Sitno Donje, a Zbor mještana zatražio je njegovo samoraspuštanje na čelu s predsjednikom Tonijem Rakićem. Mještani su u više navrata istaknuli lošu, gotovo pa i nepostojeću komunikaciju s Mjesnim odborom, njegov neposluh i nezainteresiranost, a za raspuštanje MO-a glasali su svi, osim jedne gospođe.

- Ovo što vi sad tražite od Rakića je isto kao da ste tražili da napravi samoubojstvo – rekao je pročelnik ‘komunalija‘ Grada Šibenika, dok predsjednik Rakić tvrdi kako se Mjesni odbor ne namjerava raspustiti te kako svoj posao radi najbolje što može.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Također, Rakić tvrdi da su, po zakonu, za raspuštanje potrebni potpisi 50 posto plus jednog građana. Njegova opozicija, na čiju je inicijativu i održan Zbor mještana, tvrdi da je dovoljan prijedlog na Zboru te potpisi onih koji su mu prisustvovali, a svi su se potpisali na samom ulazu u školu prije njegova početka.

Tko će kome, tko za koga i kako će se situacija rasplesti – ostaje za vidjeti, no, intervencija za unaprjeđenjem ovog malog mjesta u Šibensko-kninskoj županiji, itekako je potrebna.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
28. travanj 2024 01:31