StoryEditorOCM
Županijaelementarna nepogoda

Obilne kiše potopile Petrovo polje, ogorčeni mještani odustaju od poljoprivrede: ‘Dosta nam je, sve što se posijalo će propasti‘

Piše Šibenski.hr
11. prosinca 2020. - 10:05

Obilne su kiše potopile dio Petrova polja u drniškom kraju. Mještani tvrde da se to ponavlja već godinama jer se ne održavaju odvodni kanali, što u Hrvatskim vodama demantiraju. No činjenica je da i ono malo stanovnika što je ostalo u tom kraju zbog toga odustaje od poljoprivrede, piše HRT.

Umjesto plodnog tla - jezera. Pet hektara poljoprivrednika Mate Grcića završilo je pod vodom.

- Izgleda da je poljoprivreda najskuplji sport što postoji na ovome svijetu. Sredstva se ulažu, a bacaju se u vjetar, kaže.

Odnosno u vodu - sve posijano sijat će se iznova.

- Sve ovo sad što se posijalo će propasti, jednostavno nema od toga ništa. Ponovno sijati - nema vajde od toga, i to je sve dok se ne riješi pitanje ove vode, a ovo već traje 15-ak godina, kaže poljoprivrednik Frane Goreta za HRT.

A upravo toliko, tvrde, Hrvatske vode ne čiste ni Čikolu ni odvodne kanale.

- A činjenica je da je Čikola zarasla, nitko o tome ne vodi računa, kaže Goreta.

I u općini Ružić traže reakciju Hrvatskih voda. Bili su - vidjeli, procijenili.

- I nadamo se da će na temelju tih svojih procjena i analiza nešto konačno i napraviti po pitanju čišćenja samog korita, a i pristupnih kanala, kaže za HRT načelnik općine Ružić Ante Pijuk.

U Hrvatskim vodama tvrde pak da rijeku i utoke održavaju redovito. U skladu s planovima i mogućnostima:

- Radovi koji nisu mogli biti izvedeni ili nisu ugovoreni u tekućoj godini pripremaju se za izvođenje u narednom periodu, ovisno u mogućnosti ishođenja potrebnih dozvola i uvjeta za izvođenje istih, navode.

Prirodna je to depresija zbog koje je, navode u Hrvatskim vodama, često zadržavanje oborinskih voda. A prirodna očito pojačava i društvenu.

- Pričali smo da je prije rata 30 kombajna želo u Petrovu polju mjesec dana, ljudi su dolazili s kombajnima iz Vrane, iz Perušića, tako dalje - a sada jedan kombajn sve riješi za pet dana, kaže Grcić, a prenosi HRT.

28. travanj 2024 02:50