StoryEditorOCM
ŽupanijaOČUVANJE BIORAZNOLIKOSTI

NP Krka i Pučko otvoreno učilište Knin osposobili su 13 novih pčelara, uz teoretska usvojili su i praktična znanja o košnicama

Piše Zdravko Pilić
4. travnja 2024. - 09:13

Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka‘ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin provela je program osposobljavanja za poslove pčelara. U cilju zaštite prirode i bioraznolikosti, poticanja ekološke proizvodnje i razvoja lokalne zajednice, Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka‘ i Pučko otvoreno učilište Knin ostvarili su suradnju u provedbi programa osposobljavanja za poslove pčelara. Program je uspješno završilo trinaest polaznika.

‘Čestitam svim pčelarima na usvojenom znanju i vještinama i na uspješno završenom osposobljavanju. Raduje nas što ćete svoje znanje primijeniti na površinama u blizini NP ‘Krka’ te vam želimo uspješne i jake pčelinje zajednice. Vjerujemo da ćete zahvaljujući tehnikama pčelarenja koje ste usvojili doprinijeti očuvanju bioraznolikosti te na taj način sudjelovati u zaštiti našeg bisera prirode‘- kazala je ravnateljica Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka‘ Nella Slavica i dodala: -‘Kao dio aktivnosti u sklopu suradnje s lokalnom zajednicom, Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ redovito organizira predavanja, radionice i susrete namijenjene lokalnom stanovništvu. Raduje nas odaziv lokalne zajednice, njezina podrška i projekti koji nas povezuju.‘

Uvjerenje o osposobljenosti za poslove pčelara upisuje se u radnu knjižicu. Program osposobljavanja sastoji se od dva dijela: teoretski dio održava se konzultativno-instruktivnom metodom u učionici, a praktični dio s mentorom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

‘Najveći broj zainteresiranih pčelara bio je s područja gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, stoga nam je izuzetno drago da smo osposobljavanje proveli u Kninu. Uz teoretski dio nastave, kroz koji su se polaznici upoznali sa svim fazama tehnike pčelarenja, pčelari su usvojena znanja proljetos primijenili na pčelinjaku. Nakon završenog osposobljavanja znanje i vještine mogu usavršiti kroz dodatne edukativne module specijalizirane za pčelarstvo‘- naglasila je Sandra Žulj Cigić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Knin.

Važnost očuvanja pčelinjih zajednica sve je značajnija tema u zaštiti bioraznolikosti. Zahvaljujući redovitom usavršavanju, pčelari se mogu umrežavati, sigurnije voditi košnice, skrbiti o očuvanju zdravlja pčela i unaprjeđivati kvalitetu svojih proizvoda. Stoga, našim pčelarima želimo uspješan i plodonosan rad u pčelinjaku!

29. travanj 2024 12:38