StoryEditorOCM
ŽupanijaKoalicija na klimavim nogama

Novi okidač za konflikte i nesuglasja vladajućih u Šibensko-kninskoj županiji: Sve je manje ljubavi između Jelića i Petrine

Piše Davorka Blažević
10. ožujka 2022. - 08:19
Iris Ukić Kotarac i Marko Jelić u Šibeniku tijekom izborne kampanje s načelnicima općina koji su ih podržavaliilustracija/Nikša Stipaničev/Cropix

Da u županijskoj koaliciji ne cvjetaju ruže, nije nikakva novost. Otkako je pobjeda nad HDZ-om proslavljena i vlast konstituirana, nikako da se i stabilizira, da zajaše isti vjetar.
Otkako su izbori završili, kao da glavni koalicijski partneri (NL Marka Jelića i NL Stipe Petrine) više ne govore istim jezikom. Petrina sustavno proziva župana za neučinkovitost, manjak promjena i oslanjanje na "stare županijske strukture" zbog kojih su birači glasali za promjenu. No, tvrde iz NL-a Stipe Petrine, promjenama ni traga...

Vrag nikad ne spava

Posljednji dani iznimno su teški za zamjenicu šibensko-kninskog župana Iris Ukić Kotarac (NLSP). U intervjuu za Šibenski otvoreno se požalila da je permanentno izložena stresu, što joj je potpuno narušilo zdravlje, da je razmišljala i o ostavci, a onda je otkrila i novu pukotinu u odnosima sa županom Markom Jelićem, s kojim suradnja od prvog dana, nažalost, šepa.

Nakon tog intervjua, u Zagrebu su se na redovnom susretu okupili članovi Udruge Nezavisni, čiji je supredsjedatelj šibensko-kninski župan Marko Jelić, a jedan od osnivača Stipe Petrina. Iako su pozivi za susret Nezavisnih išli iz Šibensko-kninske županije, s potpisom Marka Jelića, ni Petrina, ali ni bilo tko od članova njegove Nezavisne liste, na okupljanje nije bio pozvan. Za razliku od drugih nezavisnih načelnika u županiji (bio je i Ivan Gulam kao gost, inače član Fokusa, Marko Grubelić, nezavisni načelnik Tribunja poslao je svog vijećnika...).

Iris Ukić Kotarac, bojkotiranje NLSP-a doživjela je kao pouzdan znak da ih župan ne želi ni u Udruzi, a ni u koaliciji. Iako je ta koalicija, i kandidatura Marka Jelića za župana, na prošlim izborima imala najveću podršku upravo NL-a Stipe Petrine. Je li ovo novi okidač za konflikte i nesuglasja u vladajućoj koaliciji u Županiji, napose između dva ključna aktera: NL-a Marka Jelića i NL-a Stipe Petrine?

Što o svemu tome misli, koje je dvojbe muče i kakve se bure i oluje u njoj sudaraju, dožupanica je podijelila s prijateljima na Facebooku. U vrlo emotivnoj i pomalo dešperatnoj objavi, Ukić Kotarac je pod egidom Udruga (Relkovićevi) Nezavisni i naslovom "Žensko sam, imam osjećaje", napisala:
– Vrag nikad ne spava. Slažete li se?

Financirali mu kampanju

Priznajem, bilo mi je krivo kad sam primila poruku: "Stižeš li u Zagreb? Stiže li Stipe?" Gdje pobogu, pitala sam se. "Pa na susret nezavisnih, jesi primila poziv za petak? Kako nisi, pa tvoj župan je slao pozivnice." Tad mi je sinulo, pa to je onaj Zagreb što već cca dva tjedna stoji u našem zajedničkom "županijskom kalendaru". Nije pisalo da je organizator susreta udruga niti da pozivnice šalje osoba s kojom sam zajedno na dužnosti u županiji. Kad sam vidjela ovaj zakazani događaj, na kojemu neću sudjelovati, pomislila sam, dobro, ni prvi ni zadnji put da negdje idu bez mene... – gotovo pomirljivo piše u svom statusu Iris.
U nastavku objašnjava kako je župan Marko Jelić, kao "rotirajući" supredsjednik Udruge, članovima uputio poziv za susret nezavisnih župana, gradonačelnika i načelnika te županijskih, gradskih i općinskih vijećnika, 25. i 26. veljače 2022., u zagrebačkom hotelu "Antunović".

Problem je u tome što je Stipe Petrina bio jedan od inicijatora i osnivača Udruge prije pet godina i sudjelovao u njezinu radu od samog osnutka, 2017. u Tounju, a sada župan Jelić nije smatrao potrebnim pozvati Petrinu, nota bene, svoga koalicijskog partnera u Županiji, pa čak ni svoju zamjenicu, dožupanicu Ukić Kotarac, na "tradicionalni susret" Nezavisnih?! Zašto?

– Neki bi rekli iz razloga što smo Petrina i ja članovi političke stranke NLSP-a, a ovo su "nezavisni". Drugi bi rekli jer Petrina prostači, a ovi su fini kao Grlić Radman. Ma župan zna kakvi smo i to mu nije smetalo kad smo se zajedno kandidirali na ovim izborima i kad smo stranačkim novcem financirali njegovu (našu) kampanju i osvajali vlast kako bi napravili "prave promjene"...

Nezavisni idu na izbore

U ovoj županovoj gesti njegova zamjenica prepoznaje i ambicije za izlazak na parlamentarne izbore, pa je i njegov susret s nezavisnima neka vrsta pripreme za taj korak, prilika za upoznavanje s ljudima kojima se ne zamjeraš, nego pokazuješ svoje najbolje lice.

– Nisi lud biti Stipe Petrina ili jedna Iris ili Sanja ili Ivana ili Goran ili Ljubo ili Rikard ili Branko pa se okolo zamjerati. Ne... bolje je biti janje. Znate kako se kaže, "Umilno janje dvije majke sasne", i onu s desne i onu s lijeve strane, a bome i onu s Centra – revoltirano će dožupanica.

image
Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac u idiličnom okruženju slapa Krčić u Kninu
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ljudi ne vole promjene, kaže, pa je i u Udruzi Nezavisni sve po starom, status quo, a neki bi rekli, "stabilno"...
Okupili su se u hotelu "Antunović" svi "pristojni" nezavisni lokalni čelnici, pa i vijećnici iz vladajuće većine u Šibensko-kninskoj županiji, svi osim Stipe Petrine i članova njegove Nezavisne liste, navodi u svojim statusima Iris Ukić Kotarac, uzgred konstatirajući kako oni "nepristojni" nakon 20 godina upravljanja općinom Primošten i nakon šest uzastopnih mandata očito nemaju što govoriti na "tradicionalnom susretu" nezavisnih...

– Mi iz NLSP-a ogorčeni smo i prosti jednako kao i prosječan građanin koji nema novca za račune ili čije je dijete negdje u tuđini. Glasni smo kao i svi oni koji se osjećaju prevarenima i koji viču "svi su isti". Nismo mi loši, samo nam je dosadilo čekati sastanke i koordinacije – poručila je preko Facebooka dožupanica, očito svjesna kako sama sebi ovakvim statusima komplicira život, a, kako veli, "mogla sam biti obična zamjenica".

'Tradicionalni susret'

Župan Marko Jelić ne želi ni komentirati prijepore oko "tradicionalnog susreta" Udruge Nezavisni, a ni pripisati sebi u "zaslugu" što nitko od članova NLSP-a na okupljanje nije pozvan.

– To je bilo redovno okupljanje nezavisnih lokalnih i regionalnih dužnosnika i vijećnika, a susret je imao svoj stručni dio – savjetovanje o financiranju jedinica lokalne (regionalne) samouprave zbog donošenja novih pravila o proračunu, i drugi, neformalni dio – druženje. A Petrina jednostavno nije pozvan jer je Organizacijski odbor odlučio da je u ovom trenutku tako bolje, a ja sam se s tom odlukom složio. Zadnji put kad sam inzistirao da ga se pozove, samo je stvarao nered. I ne bih to više ni komentirao – nevoljko će Jelić.

– Organizacijski odbor je pozive poslao kome je poslao, a među njima nije bilo Petrine, i to je to – dodaje.

No na pozivima članovima Udruge i gostima stoji potpis Marka Jelića, pa ga Organizacijski odbor ne ekskulpira od odgovornosti za eventualno namjerno bojkotiranje NLSP-a.

– Ja sam samo potpisnik u ime Udruge, pa ne šaljem ja pozive, to radi Organizacijski odbor, netko mora potpisati, a kako sam supredsjedatelj, na pozivu je moj potpis – kaže Jelić.

– Namjera nam je bila obuhvatiti što više nezavisnih načelnika i gradonačelnika, prije svega da bismo mogli lakše komunicirati jedni prema drugima i prema javnosti te prema državnim institucijama, a to i jest cilj Udruge – objašnjava šibensko-kninski župan.

Sve smijeniti...A koga ćete staviti?

Na pitanje kako će se ovaj najnoviji "nesporazum" reflektirati na odnose u županijskoj koaliciji, župan Jelić odgovara kako su Udruga i Županija dvije posve nepovezane stvari pa se nema što reflektirati na Županiju.

Ali nije riječ samo o bojkotiranju Petrine, jer i dožupanica Iris Ukić Kotarac, inače članica NLSP-a, žali se da je izolirana, da joj se ne povjeravaju zadaci, da nema prave komunikacije sa županom. Htjela bi se dokazati konkretnim rezultatima pred svojim biračima, a to, kaže, ne može jer ju se zaobilazi. Zašto svoju zamjenicu nije obavijestio o sastanku Udruge?

– Ona je vidjela poziv i mogla me, ako ju je zanimalo, pitati, kao što to obično čini kad je nešto zanima. Nije pitala. Može to zvučati loše, ali, recite sami, jesam li ja ikoga kritizirao ili bilo što u javnost iznosio o nekome? A da bi se netko dokazao pred biračima, mora raditi ispravno, a ne da ruši sustav. Ne možete sad vi, jer vam je to palo na pamet, posmjenjivati sve. A koga ćete staviti? – zaključuje Jelić

28. travanj 2024 09:41