StoryEditorOCM
Županijabez milosti

Novi načelnik Rogoznice obračunao se s uzurpatorima: komunalci rano ujutro pokupili sve s plaža!

Piše Vedrana Stočić
14. srpnja 2021. - 15:47
Marijo Mladinić: Nitko nema pravo svojatati javno pomorsko dobro koje je u općoj uporabi i mora biti dostupno svimaNikša Stipaničev/Cropix, Facebook

Novi rogoznički načelnik Marijo Mladinić na Facebook stranici općine Rogoznica objavio je članak u kojemu se detaljno razlaže kako nitko nema pravo svojatati javno pomorsko dobro koje je u općoj uporabi i mora biti dostupno svima. Nad tim dobrom čak ni država nema vlasništvo, ona samo s njim upravlja.

Bila je to samo uvertira za organiziranu akciju u režiji novog načelnika: jučer u ranim jutarnjim satima u suradnji komunalnog poduzeća Škovacin d.o.o. i komunalnog redara,  bez milosti su uklonjena takozvana rezervirana mjesta na plažama i mulima za koje pojedinci polažu pravo  vlasništva.

Uklonjene su tako ležaljke, stolice, stolovi, ručnici, suncobrani, sve je potrpano u kamion lokalnog komunalca, a lokacije koje su „pročešljane“ su plaže Šepurina, Ždrilo, Gornji Muli i Račice.  Načelnik je najavio da će se akcija provoditi kontinuirano i to duž čitavog obalnog pojasa Općine, a oni koji su ostali bez svojih „plažnih rekvizita“ za povrat moraju se obratiti komunalnom redaru.

Uvođenje reda i pravde na plažama naišlo je na  odobravanje Rogozničana, na društvenim mrežama taj potez načelnika prikupio je veliki broj pozitivnih komentara.

Valja istaknuti da je akcija provedena na javnim plažama u samoj Rogoznici, međutim u takozvanim vikend ili apartmanskim naseljima od kojih su neka zbog legalizacije i novo izmišljena ići će znatno teže. Tamo je svaka sika zalivena betonom

Premda se za tu silnu devastaciju obalnog područja ne može kriviti lokalna samouprava jer ono nije u njenoj nadležnosti već u nadležnosti državnih institucija i inspekcija bivša općinska vlast i te kako je odgovorna za devastaciju javnog pomorskog dobra. Općinskim Prostorni planom uređenja i njegovim pustim izmjena i dopunama bez ikakve kontrole širili su građevinsko područje uz samo more.

Uredi za prostorno planiranje izdavali su građevinske dozvole i na javnom pomorskom dobru u onih najzaštićenijih 50 metara od mora, čak i tamo gdje svaka gradnja bila i još je prostornim planovima zabranjena  kao primjerice uz slano jezero Zmajevo oko, a nije se poštovala ni nacionalna ekološka mreža. I nije samo kriva općina, krivi su i svi oni koji su takvom prostornom planiranju davali zeleno svjetlo.   

Nadamo se da će načelnik Mladinić uspjeti ukloniti sve drske rezervacije i na takozvanim privatnim  mulima koji su unakazili sigurno najpitomiji, klimatski najpovoljniji i jedan od najljepših dijelova hrvatske obale.

27. travanj 2024 14:27