StoryEditorOCM
ŽupanijaPrimoštenski vatrogasci

Nikome ne damo našu cisternu! Pokušate li nam je oteti spremni smo na radikalne mjere

Piše Vedrana Stočić
20. lipnja 2017. - 14:21

Primoštenski vatrogasci u posljednji trenutak su odustali od najavljenog prosvjeda i desetominutnog blokiranja Jadranske magistrale. Iz Županijske vatrogasne zajednice došao im je signal kako im velika protupožarna cisterna dobivena 2015. godine iz robnih zaliha možda ipak neće biti oduzeta. Oduzimanje cisterne najavljeno im je u petak iz Ministarstva gospodarstva – Sektora robnih zaliha. Umjesto na gašenje požara i na spašavanje ljudi i imovine, cisterna bi, prema zamisli središnje birokracije, trebala raznositi vodu po općini Ervenik.

U primoštenskom DVD-u smatraju da je odluka o oduzimanju cisterne nerazumna i politički motivirana. Dva glasa nacionalnih manjina za većinu u Županijskoj skupštini želi se platiti primoštenskom cisternom, a općinu u kojoj tijekom sezoni boravi oko 15 tisuća turista želi se ostaviti s vatrogasnim vozilom čiji je kapacitet 42 litre po četvornom kilometru ili, kako tvrde, kap po metru.

Muke s DVD-om Primošten započele su prije deset godina kad im je u katastrofalnom požaru izgorjela cisterna, tada je bilo i ozlijeđenih članova. Iako je nova protupožarna sezona tek počela, primoštenski vatrogasci već su imali nekoliko intervencija, muku muče s manjkom ljudi, a bez velikog vatrogasnog vozila nemoguće je boriti se protiv vatrene stihije. Stoga je primoštenski načelnik Stipe Petrina odlučan: cisternu ne damo ni Erveniku, ni ministrima, ni županu!

Iako su za sada odustali od prosvjeda i radikalnih mjera, primoštenski vatrogasci poručuju da će se ponovno aktivirati ako im se pokuša oduzeti osnovno sredstvo za rad. Pridružit će im se i građani Primoštena.

27. travanj 2024 15:14