StoryEditorOCM
ŽupanijaPrijevremeni izbori

Nepotreban trošak težak 600 tisuća kuna: Šibensko-kninska županija bira novog dožupana iz srpske manjinske kvote

Piše Davorka Blažević
12. listopada 2020. - 08:45

Anja Šimpraga, donedavna šibensko-kninska dožupanica izabrana iz manjinske srpske kvote, odlaskom u Hrvatski sabor, gdje je zamjena za potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, neočekivano je isprovocirala prijevremene izbore za novog zamjenika župana u Šibensko-kninskoj županiji.

Izbori će biti provedeni 18. listopada, a umjesto Anje Šimprage SDSS za novog dožupana kandidira Ognjena Vukmirovića, trenutno na dužnosti zamjenika načelnika Općine Biskupija, dok SDP ističe kandidaturu Ilije Krnete, umirovljenika iz Kistanja koji je svojedobno obnašao dužnost pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

Volonterski na dužnosti

Vukmirović je donačelnik općine Biskupija u drugom mandatu, a dužnost obavlja "volonterski", s naknadom od 3000 kuna. Inače je zaposlen kao medicinski tehničar u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos Knin od 2005. (s neto plaćom od 7000 kuna). Supruga je zaposlena u Županijskom uredu državne uprave. Član je SDSS-a.

Ilija Krneta je 67-godišnji diplomirani politolog iz Kistanja koji za sebe sam kaže kako je od malena živio socijaldemokraciju kao sin cestarskog radnika iz Šibenika.Osnovnu školuje završio u Kistanjama, gimnaziju u Kninu a Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Devedesetih godina je radio u SZUP-u i kako je izjavio, nastojao je zaštititi sve ljude, neovisno o vjeri i naciji, a kad je shvatio da to ne ide, vratio se novinarstvu i angažirao u manjinskim medijima. Jedno je vrijeme bio pomoćnik ministra MUP-a, radio je u LAG-u Dinara 1831, a poznat je i kao čuvar nematerijalne kulturne baštine Bukovice.

Neovisno o tome tko će biti izabran za novog dožupana, činjenica je da neće stići ni zagrijati svoj dužnosnički stolac, jer su redovni lokalni izbori u svibnju 2021.

Koliko je oportuno, pitali smo župana Gorana Pauka, samo sedam mjeseci prije redovnih, provoditi ovaj izvanredni izbor dožupana i stvarati trošak bez kojeg se objektivno može, a da zato nitko ne bude ugrožen.

Pauk se slaže da je provođenje izbora za manjinskog dožupana u ovom trenutku neracionalno, jer su redovni izbori pred vratima. Osim toga, to je i nepotreban trošak i to ne beznačajan, jer će prijevremeni izbori za jednog dožupana stajati, kako se procjenjuje, oko 600 tisuća kuna.

Međutim, "jedno je ono što bi mi htjeli, a drugo je ono što po zakonu moramo", kaže Pauk. A Zakon je decidiran: bez obzira na to koliko je mjeseci do redovnih izbora, u slučaju da jedan dužnosnik podnese ostavku zbog prelaska na novu funkciju ili iz drugog razloga, moraju se provesti izbori za njegovog nasljednika na toj dužnosti.

O štednji se ne misli

Svi bi mi da se za ovo malo vremena što je ostalo do svibanjskih lokalnih izbora ne ide sada u izbor novog dožupana, jer ćemo ga ponovo birati za pola godine. I predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je razgovarao s ministrom uprave i pravosuđa Ivanom Malenicom oko oportunosti održavanja prijevremenih izbora u ovom trenutku, ali, kaže SDSS-ova saborska zastupnica i bivša dožupanica Anja Šimpraga - on je bio izričit: Izbori se moraju održati jer je tako propisano zakonom, a zakon moramo poštovati!

Pa iako to bilo i sasvim iracionalno, dodali bismo. Jer, što bi se dogodilo da je dožupan(ica) "izvan stroja" zbog bolesti?

Tada se sigurno za ovih nekoliko mjeseci ne bi išlo u izvanredne izbore, nego bi se to razdoblje do redovnih izbora premostilo dodatnim angažmanom dugih županijskih dužnosnika u dogovoru sa srpskom zajednicom. Prema tome, zakoni nisu "sveto pismo" i kad su loši ili nedorečeni, treba ih mijenjati, učiniti racionalnijim i logičnijim. Pogotovo jer to donosi i znatne uštede. Ali, kad se troši javni novac, o štednji se obično ne misli...

27. travanj 2024 08:05