StoryEditorOCM
ŽupanijaUoči Dana državnosti

Ne propustite ovu gastro manifestaciju, jer je tamo sve za prste polizati: 'Kuha' se još jedan 'Prominski bronzin'

Piše Katarina Rudan
13. lipnja 2019. - 14:42

Uoči Dana državnosti, 24. lipnja, četvrtu godinu zaredom u središtu općine Promina, u Oklaju, održat će se gastronomska manifestacija "Prominski bronzin". Zbog oživljenih običaja, ugođaja koji nudi, vesele atmosfere i dobre spize, "Prominski bronzin" plijeni veliku pozornost posjetitelja ne samo s prostora Šibensko-kninske županije, već i šire. Općina Promina, organizator manifestacije, ovim projektom želi prezentirati tradicionalna prominska jela kako bi recepturu sačuvali od zaborava.

- Domaći se natječu u kuhanju određenog jela, a imamo i ekipe koje kuhaju revijalno. S obzirom na to da smo do prije četiri godine imali samo jednu manifestaciju, "Prominske igre" koje se održavaju 1. svibnja, željeli smo organizirati još jednu koja će oživjeti kulturnu i kuharsku tradiciju našeg kraja, te okupiti Prominjane i njihove goste oko bronzina. U protekle tri godine pokazalo se da smo imali dobar osjećaj kad smo dan uoči Dana državnosti odabrali kao termin održavanja manifestacije. Početak je lita, naši Prominjani dolaze u svoj rodni kraj, i to je dobar izbor za organiziranje događaja. Svi znaju kad se održava "Prominski bronzin" i mnogi ciljano dolaze upravo zbog te manifestacije. Prilika je to da se na jednom mjestu nađu Prominjani, ali ima tu i Drnišana, Šibenčana, Kninjana i ljudi iz drugih krajeva Lijepe naše. A manifestacija ima za cilj potaknuti proizvodnju domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihovu prezentaciju u turističkoj promociji Općine Promina, koja u tom smjeru ide sve više - rekao nam je načelnik općine Tihomir Budanko.

Natječu se samo domaći

Prema pravilima organizatora, u kuhanju određenog jela natjecati se mogu samo timovi Prominjana koji su stalno nastanjeni na prostoru općine ili su porijeklom iz prominskog kraja. Tim mora imati najmanje tri člana, a zadano jelo kuhaju po starinski, u bronzinu nad vatrom. Nakon janjeće jetrice s purom, janjetine s bižima i prošle godine kurme, ove godine u bronzinu kuhat će se bravetina, odnosno svježa ovčetina s verzinom ili crnim kupusom, kako ga neki zovu. Općina Promina, kao i inače, osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru kuharskih ekipa. Prema propozicijama natjecanja žiri, koji čine poznati kuhari, ocjenjivat će okus, saft i ukupni dojam jela, koje treba biti spravljeno po starinski. Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će prigodne nagrade. Pobjednici bronzin, a drugo i treće mjesto gradele. Kako doznajemo od načelnika Budanka, natjecat će se desetak ekipa Prominjana.

Budući da će na ovogodišnje izdanje "Prominskog bronzina" sigurno doći i oni koji nisu ljubitelji ovčetine i verzina, za njih će se, također u organizaciji Općine, pripremati lovački gulaš. U revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, poznatih i uglednih osoba iz županije i šire kuhat će jela po vlastitom izboru. Sve to je garancija da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se, kao i prijašnjih godina, dijeliti besplatno.

Posjetitelji će ujedno imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama. U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD-ovi, a za zabavu pobrinut će se "Trio Regula" i "Trio Gušt". "Prominski bronzin" završava točno u ponoć velikim vatrometom.

28. travanj 2024 07:04