StoryEditorOCM
ŽupanijaVozači pozor

Ne gazite papučicu gasa: U iduća 24 sata policija će svim snagama kontrolirati brzu vožnju

Piše Šibenski.hr
22. studenog 2017. - 11:12

U cilju povećanja stanja sigurnosti u prometu na cestama, a posebno u odnosu na smanjenje smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja od četvrtka 23. studenog od 6 sati do petka 24. studenog u 6 sati na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na šibenskom području će se provesti akcija 24-satnog nadzora brzine, izvijestili su iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

- U tom vremenu će se kontinuirano, tijekom 24 sata, na maksimalno mogućem broju lokacija, temeljem vlastite prosudbe, statističkih pokazatelja za naše područje, kao i na odabranim lokacijama koje građani percipiraju i ističu kao ugrožene, provoditi pojačani nadzor brzine, a sve u cilju podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa- kazala je Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije.

U šibenskoj policiji posebno ističu da su u prvih deset mjeseci ove godine na šibenskom području nepropisnom i neprilagođenom brzinom uzrokovano 274 prometne nesreće, od kojih 121 s ozlijeđenim i sedam s poginulim osobama, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je zabilježen manji broj ovih prometnih nesreća, odnosno 259 prometnih nesreća, 122 s ozlijeđenim i 5 s poginulim osobama.

Dakle, nepropisna i neprilagođena brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća i participira s oko 25 posto kao uzrok u njihovu ukupnom broju, a što je značajnije udio nepropisne i neprilagođene brzine u prometnim nesrećama s nastradalim osobama je 35 – 40 posto, dok je njen udio u nesrećama s poginulim preko 50 posto.

Od početka ove godine na našem području, od 9 prometnih nesreća s poginulim osobama, njih 7 je uzrokovano brzinom, a važno je za istaknuti da su mladi vozači prouzrokovali 5 od tih nesreća, pa će i preventivne i represivne aktivnosti policije biti posebno usmjerene prema ovoj kategoriji vozača i mjestima njihova okupljanja.

Intenzivniji nadzori u prometu su dali pozitivne rezultate kroz trend smanjenja broja prometnih nesreća uzrokovanih neprimjerenim brzinama, tako da se od 1.-19. studenog dogodilo 14 nesreća uzrokovanih brzinom (23 u istom razdoblju 2016.), od kojih 4 s ozlijeđenim (8 - 2016.) u kojima su 4 osobe lakše ozlijeđene (6 lakše i 3 teže - 2016.), i nije bilo nesreća sa poginulim dok je u tom vremenu prošle godine u jednoj nesreći poginula 1 osoba. Dakle, ukupan broj nesreća uzrokovanih brzinom je smanjen za 39 posto, dok je broj nesreća sa nastradalim osobama (s ozlijeđenim i poginulim) smanjen za 56 posto.

- Stoga ćemo i u narednom razdoblju intenzivno provoditi nadzore prometa usmjerene vremenski i prostorno na prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće u cilju smanjenja nesreća s najtežim posljedicama- zaključila je glasnogovornica šibenske policije.

28. travanj 2024 12:35