StoryEditorOCM
ŽupanijaGovoreći otvoreno

Zdravko Pilić: ‘Natječaj za obilaznicu Drniša trebao bi biti rapisan do kraja godine. I tako - svake godine!‘

Piše Zdravko Pilić
25. lipnja 2023. - 11:16

Infrastruktura je našem narodu najbitnija. U zadnjih sto godina, od Kraljevine, preko Titove Jugoslavije, pa do ove naše, suverene i samostalne Hrvatske, ovdje se svi izbori vrte oko cesta, vodovoda, asfalta i betona, bagera... A u zadnje vrijeme i oko aviona i aerodroma, pa čak, evo na koncu, i piste za Formulu 1. Više je izbora u Dalmatinskoj zagori dobio bager i finišer za asfalt nego Plenković i Sanader zajedno! Nema tu naš svit u vezi glede toga puno pardona! I ne mo’š ti njega, da prostiš, zajebat! Kad te vidi, onda vrti rukom, livo-desno i pita: Oće bit šta od onoga? I kad čuje odgovor: Stavili smo te među prioritete!, on odmah odmahne rukom jer nepogrešivo zna: Znači, nema ništa od otoga! Ni ove godine!

- Čuješ li ti mene, među prioritetima si! Prvi na listi. - I lani sam bija!

Jedan bunar, dva bunara

Kažu da je Ivo Lola Ribar, kada bi došao među narod agitirati za “narodno oslobodilački pokret”, pitao ljude: Ajmo, što vam je najpotrebnije? Što je prioritet da vam se napravi! A narod bi mu odgovarao: Druže Lolo, jedan bunarić kad bi nam se iskopalo, spasilo bi. Imala bi se di čeljad i blago napojit priko lita! - Šta jedan, dva! Šta ćete od jednoga? Evo, pišem ode odma, da ne zaboravim - dva bunara! - pisao bi Lola na kutiju cigareta. Nije ništa drugo imao pri ruci! Naravno, kad bi drug Lola popušio zadnju cigaretu iz kutije, zgužvao bi je i bacio, pa bi tako popušili i oni kojima je obećao bunar. Pardon, dva bunara! A narod vjerovao i čekao. Pa di će drug Lola zaboravit! Zapisao je. A to je za narod tada bilo ko da je u kamen uklesao.

A među prioritetima je odavno i naša obilaznica Drniša, sastavni dio brze ceste Šibenik - Drniš - Knin. Ne treba puno mašte da se zamisli razgovor drniškoga gradonačelnika Josipa Begonje s resornim ministrom: Ministre, ima li šta od one naše obilaznice Drniša? A on ti odmah veli: Taman ja tebe mislija zvat. Evo, baš ovi tren razgovaram s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i pitam ga, vodiš li mi računa o mome Begonji i Drnišu, znaš da nam je to trenutno na vrhu svih vrhova, čovik zove svaki dan, pita šta je s tim. Veli mi - ministre, ne sikiraj se.

Tko čeka, taj se načeka

U planu je nabave! Za ovu godinu! I tako - svake godine! Svake godine dosad, i 2021. i 2022. - a sad je već evo i 2023. na polovini - mi smo pisali kako je ministar Butković kazao Begonji kako ide obilaznica Drniša, u tri faze, kako će koštati sve skupa 181 milijun kuna, kako je lokacijska dozvola za prvu fazu ishodovana još 2018. godine. I kako će natječaj za izvođenje radova biti raspisan do kraja 2022. godine.

Pa smo čekali. Pa smo onda, kada nam je već postalo sumnjivo, vidjevši da će brzo Božić, u listopadu 2022. godine pitali opet gradonačelnika Begonju što je s tom obilaznicom, oće li taj natječaj, nema još puno do kraja godine, a on nam je odgovorio - jer Google ipak nije kutija cigareta od Ive Lole Ribara, pa da nestane netragom... - Prema potvrđenim informacijama iz ministarstva i Hrvatskih cesta, do kraja ove godine trebao bi biti raspisan natječaj za izvođenje radova, prema planu nabave koji i stoji na stranicama ovog javnog poduzeća. Kao i vi, i mi svi u Drnišu nadamo se da će to zaista i biti tako i čekamo kao ozebli sunca! - kazao nam je drniški gradonačelnik. A mi objavili. Stanje s natječajem i s početkom radova vide svi - na terenu. Čini nam se neozbiljnim zvati još koji put i pitati “oće li bit šta od onog našeg, šta smo pričali”.

Ako ništa drugo, moglo bi se kazati kako obilaznicu Drniša Hrvatske ceste i ministar Oleg Butković uspješno - zaobilaze. I nju i Drniš. I to u širokom luku. Ukratko, popušili smo!

26. travanj 2024 11:52