StoryEditorOCM
ŽupanijaPokladni utorak

Najmlađi će oprati rogoznički karnevalski obraz

Piše Vedrana Stočić
28. veljače 2017. - 10:32

I Rogoznicu je zadnjih dana uhvatilo karnevalsko ludilo. Na žalost nema više velikih organiziranih karnevalski svečanosti o kojima je u svojem opusu narodnog stvaralaštva pisao pokojni etnomuzikolog prof. Ivo Furčić.

Ovih dana maškare se okupljaju u kafićima, ima zanimljivih i duhovitih maski s jasnim porukama, međutim u Rogoznici će i ove godine karnevalski obraz oprati najmlađi.

Na Pokladni utorak maškaranu povorku, spaljivanje krnje, maškarnu zabavu i izbor najbolje maske organiziraju Osnovna škola Rogoznica, Dječji vrtić „Baturica“ uz potporu Općine Rogoznica, Turističke zajednice i sponzora koji su osigurali primamljive nagrade.  

Maškarana povorka kreće iz škole u 11 sati. Program počinje u 12 sati na novom trgu na rivi. Sudjeluju školske, vrtićke i sve ostale maškare. Uz muziku uživo, maškare će zabavljati grupa "Ultrazvuk", a program vodi Kornelija Ercegović učenica 5. razreda.

A prije stotinjak godina, piše prof. Furčić, u su se Rogoznici za trajanja karnevala svakog četvrtka odražavali maskenbalovi, maškare su defilirale svakodnevno, a na sam Pokladni utorak palio se krnjo i častilo se bakalarom i fritulama.
 

28. travanj 2024 18:08