StoryEditorOCM
Županijaodličan start

Nacionalni park ‘Krka‘ bilježi sjajne rezultate: u prvih pet mjeseci posjetilo ih čak 100 tisuća gostiju više nego lani!

Piše Joško Čelar
6. lipnja 2022. - 15:20

Do kraja svibnja ove godine, jedan od najposjećenijih hrvatskih nacionalnih parkova, NP Krka, posjetilo je 152.718 gostiju, prema 54.231 u istome razdoblju lanjske godine

- Nakon dviju pandemijskih godina, nazovimo ih uvjetno tako, i temeljitih priprema, vrlo smo zadovoljni ovogodišnjim startom sezone u Nacionalnom parku "Krka" i ostvarenim rezultatom u minulih pet mjeseci 2022. godine, kazale du nam Iz uprave JU NPK Katija Župan i Tihana Jurić.

Dinamika je dobro počela, a naše stručne službe s čuvarima prirode na terenu, najveću brigu posvećuju zaštiti prirode i očuvanju bio raznolikosti estuara rijeke Krke. Uz atraktivni znanstveno edukativni centar u Eko kampusu Puljani. Dio je to šireg projekta Nepoznata Krka srednjeg i gornjeg toka rijeke. U Puljane je dosad uloženo više od 80 milijuna kuna, od čega oko 60 milijuna iz EU fondova.

Radi zaštite prirode, ali i posjetitelja na Slapovima Krke više nema kupanja, a na jezercima ni ribolova.

Dakako, najveća pozornost posvećena je ugođaju samih posjetitelja, sa sve većim brojem skupina na svim punktovima parka, koje dolaze ekskurzijama ili s brodova na krstarenju."

Krkom trenutno voze dva broda na električni pogon i to je početak elektrifikacije cijele flote od deseta brodova. Sadašnja ulaznica po osobi je 200 kuna, a za žitelje Šibensko-kninske županije 100 kuna, Atraktivni su izleti bodom povijesnom rutom od Roškoga slapa do Viovca i oni od Skradinskoga buka uz rijeku Čikolu do jezerskoga vrela Torak i pogleda na atraktivnu Ključicu starohrvatski utvrđeni grad iz 13. stoljeća.

A onima koje vole bicikle, na raspolaganju su im deseci kilometara biciklističkih staza kroz divljinu netaknute prirode.

Nezaobilazno odredište na putu Krkom jest franjevački otok Visovac, mjesto muira i kontemplacije koga godišnje obiđe više od 60.000 posjetitelja.

Nakon stanke duže od godine dana, na Visovcu će se privesti kraju radovi na opremi Muzeja i Riznice novim sadržajima crkvenoga i svjetovnoga blaga kojeg je veći dio bio prikazan na izložbi u Zagrebu.

Veliko slavlje s hodočasnicima iz cijele Hrvatske upriličit će se 2. kolovoza na blagdan Gospe od Anđela koja se stoljećima posebno slavi na Visocu.

Tada će i mnogi Šibenčani krenuti "Krkom uzvodno" kako je u svojem putopisu i istraživanjima "zelene ljepotice" u istoimenoj knjizi pisao Nikola Pulić, kroničar i pisac skradinskoga kraja.

27. travanj 2024 20:20