StoryEditorOCM
ŽupanijaAtrakcija

Nacionalni park Kornati dobio eko-edukacijsku stazu pod morem

Piše Marija Lončar
30. studenog 2020. - 09:11

Nacionalni park Kornati dobio je svoju eko-edukacijsku stazu. S obzirom na to da područje tog nacionalnog parka najvećim dijelom zauzima morsku površinu, i staza se nalazi pod morem.

Iz Ministarstva turizma i sporta, koje je ovih dana organiziralo njezino predstavljanje, poručuju kako je staza ostvarena u sklopu europskog projekta INHERIT financiranog iz Interreg Mediteran programa. Ukratko, za NP Kornati kupljena je ronilačka oprema koja je namijenjena svim posjetiteljima koji će tako moći otkrivati i uživati u kornatskom podmorju.

- Projektom Eko-edukacijske staze u podmorju NP Kornati stavljamo naglasak na turističke proizvode koji uključuju turističku valorizaciju, ali i brigu o prostoru i resursima koji se koriste. Ronjenje privlači turiste s visokom razinom ekološke svijesti i posjetitelje koji istražuju podvodnu baštinu. Poticanje suradnje, edukacije i sudjelovanja lokalnog stanovništva i turista u zaštiti ekoloških vrijednosti predstavlja važnu turističku aktivnost na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine - kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom predstavljanja aktivnosti.

Kupljena oprema namijenjena je za tzv. discovery ronjenje, a služit će prije svega za upoznavanje s osnovama ronjenja. Cilj je, naime, povećati broj novih ronilaca koji će, otkrivajući ljepote podmorja i njegovu bioraznolikost, razvijati svijest o važnosti i potrebi zaštite tog morskog svijeta. Dodatne mogućnosti za discovery program, kako ističu u Ministarstvu turizma i sporta, izrada je fotografija i videosnimki flore i faune podmorja kojima Mediteran i Jadransko more obiluje. Sve to kako bi se razvijao održivi turizam i izbjegao masovni udar na samu destinaciju, njezinu kulturnu i prirodnu baštinu.

28. travanj 2024 17:03