StoryEditorOCM
ŽupanijaKNINSKA BITKA

Most napao gradonačelnika Jelića: Savjetnicima dajete milijun - učenicima i studentima mrvice

12. listopada 2018. - 15:26

Glavna (pred)izborna bitka u Kninu vodila se između HDZ-a i Josipe Rimac, s jedne, i gradonačelnika Marka Jelića, s druge strane. No, danas, godinu i četiri mjeseca nakon izbora, ta je bitka za Knin utihnula, a glavno je poprište za Jelića postala – bitka na Mostu.

Strelice koje u priopćenjima Marija Ćurić, vijećnica u GV-u grada Knina, i Tomislav Čolak, vijećnik Mosta u Županijskoj skupštini, odašilju prema kninskom gradonačelniku postale su toliko učestale da ih je gotovo teško i prebrojiti. Optužbe koje stižu na račun kninskog poteštata prilično su širokog spektra.

 

 

– U gradu Kninu ostalo je tek nešto malo više od pet tisuća građana; kako je strahovito manje korisnika svih ustanova, strahovito manje je gostiju u kafićima, strahovito je manje pacijenata u ordinacijama. Iako je aktualni gradonačelnik, koji više od 16 mjeseci volonterski obnaša svoju gradonačelničku dužnost, u svojim predizbornim izjavama stalno naglašavao svoju zabrinutost velikim iseljavanjem građana Knina, naglašavajući kako je iseljavanje glavni problem Knina koji generira sve ostale probleme, nismo čuli da se oglasio povodom ovih alarmantnih podataka o iseljavanju. Kao lijek za zaustavljanje iseljavanja stalno je naglašavao kako je to gospodarstvo i kako će njegov interes u potpunosti biti usmjeren na gospodarstvo. Nažalost, do sada o bilo kakvom njegovu interesu za razvoj gospodarstva nismo ništa ni vidjeli ni čuli – pišu Ćurić i Čolak, dodajući kako se proračunska sredstva troše na apetite proračunskih korisnika i uhljebničko zapošljavanje u gradskim institucijama.

– Za razvoj poljoprivrede i obrtništva potrošeno je 5535 kuna proračunskog novca, a za stipendiranje učenika i studenata u proračunu je osigurano samo 150.000 kuna. Izgleda kako im je lakše potrošiti preko milijun kuna proračunskog novca na razne savjetničke usluge. Rezultat tih dobro plaćenih savjeta možemo i sami vidjeti. Iako je vidljivo smanjenje prihoda proračuna od strane poreza na dohodak i prirez (usprkos velikom uhljebničkom zapošljavanju u gradskim institucijama), gradonačelnik u rebalansu ustraje na novom povećavanju rashoda za plaće u iznosu od 1.117.000 kuna, i novom povećavanju rashoda za usluge (savjetničke?) u iznosu od 1.139.000 kuna – navode mostovci, ocjenjujući kako Knin nema više vremena čekati da prođu preostale dvije trećine mandata ove "neplodne gradske vlasti". "Moramo se zapitati ima li grad Knin vremena čekati nove redovne izbore? S ovakvom vlašću, koja ne nudi ništa novo, sigurno nemamo", ističe oporba.

Gradonačelnik Jelić uzvraća da mu je teško polemizirati s nekim tko iznosi toliko neistina i manipulacija činjenicama, plasirajući ih u javnost na tjednoj bazi, tako da se više oko toga i ne trudi.

– Oni dobro znaju, a rečeno im je to dosad i na svakom Gradskom vijeću, da je taj novac, tih milijun i 139 tisuća kuna za EU projekte i izradu projektne dokumentacije, jer bez toga ne možete ništa prijaviti za financiranje ni dobiti ni kune od EU sredstava, ali oni i dalje manipuliraju govoreći o plaćanju nekakvih savjetnika – kazao nam je Jelić, dodajući kako je lako provjeriti da njegovi savjetnici dosad iz gradskog proračuna nisu dobili ni jedne jedine lipe.

 

 

– Svi oni – a ima ih šest – rade pro bono, u savjetu gradonačelnika, a riječ je o stručnjacima, mojim suradnicima i kolegama, s fakulteta i(li) veleučilišta, s kojima se savjetujem svaki put kad za to imam potrebe. I nitko od njih za to nije dobio ni lipe, što je lako provjeriti. Ali, čemu kad naš dvojac istina ionako ne zanima, oni onda ne bi imali materijala za svoja priopćenja. Na koja ja odgovarajući samo gubim vrijeme i dajem im na važnosti, za koju se očito drukčije ne mogu izboriti – izravan je gradonačelnik.

– Sve skupa je to nesuvislo, a mene onda novinari zovu da komentiram te besmislice. Zato to više uopće neću raditi. Eto, primjerice, mi prvi put u povijesti u Kninu imamo uravnotežen proračun, napravljen sukladno pravilima struke, a oni me prozivaju da sam povećao rashod za plaće za milijun i 117 tisuća kuna. Tobože, za nove uhljebe! A ne kažu da su to javni radovi, koji se financiraju iz EU sredstava, preko Ministarstva rada, ali da ja ta sredstva moram imati evidentirana i planirana u proračunu, jer ih drukčije ne mogu isplatiti. I oni znaju da je to tako, ali svejedno pišu. Oprostite, meni se zbilja ne da njih više komentirati.
Oni tvrde da ne reagiram na iseljavanje iz Knina. Eto, imamo podatak da je lani otišlo 479 građana, godinu prije, u 2016., otišlo ih je 1218. Što bih ja sad trebao reći, da je to smanjenje u odnosu kad ja nisam bio na vlasti? Ma svaki moj komentar na tu temu bi bio degutantan, jer bih ja najsretniji bio da se iz Knina ne iseljava nitko. To nam je uostalom i cilj, za to i radimo, da se ljudi još i doseljavaju u njega – kazao je Marko Jelić, koji veli da je dvojac iz kninskog Mosta vođen prije svega osobnom političkom računicom.

– Oni su vidjeli da je HDZ s jedne strane u problemima, a s druge konstruktivan u odnosu na novu gradsku vlast, pa računaju da druge oporbe nema, i da će, ako su kontra svega, nešto dobiti na novim izborima koje se trude izazvati. Ali, neće dobiti ništa, vidi se po lajkovima na svoje objave na Fejsu koliko imaju potpore, da je mala i nikakva – poručio je gradonačelnik Jelić.

30. travanj 2024 15:32