StoryEditorOCM
Županijauvala borovica

Mještani Kanice u velikoj akciji čišćenja djevičanskog fjorda kraj Rogoznice, s plaže izvučen kamion smeća!

Piše Vedrana Stočić
6. travnja 2022. - 16:32

Od smeća, posebno plastike i plastičnog otpada nije zaštićeno ni jedno mjesto na našem planetu, pa ma koliko skriveno bilo. Nije ni uvala Borovica, taj djevičanski fjord duboko urezan u kopno  koji u Prostornom planu uređenja Općine Rogoznica  područje s posebnim ograničenjem u korištenju. Do mora može doći uglavnom brodom,  međutim to ne znači da kupači i ljubitelji zaštićene prirode neodgovorno ne ostavljaju tone smeća, a najviše smeća ipak je nanijelo more.

Zato je Luka Bilić iz Kanice okupio svoje prijatelje, dobio logističku potporu rogozničke načelnice Anite Živković i lokalnog komunalnog poduzeća "Škovacin“ i krenuo u ozbilju akciju čišćenja. Pokupili su pun kamion smeća među kojim je bila i debela plastična raspadnuta cima koju je sigurno ostavio neki veliki brod. Nije pošteđen ni strmi kameni blokovi za koji vezuje konope kako bi brodovi bile stabilnije privezani, a na tim kamenim liticama i brojni su grafiti ispisani različitim jezicima, čak ih ima i na ćirilici.

- Zahvaljum načelnici i mještanima Kanice koji su mi se pridružili. Toniju Trbuhoviću, Alenu Kadiću, Damiru Radiću, Miru Radiću, Tinu Milasu Rozariju Radiću koji je za sve sudionike akcije skuhao pravi kanički brudet. Nakon ove akcije čistimo i Kanicu i podmorje u Kanici - kaže Luka Bilić.

Iako ima oznaku za sidrište malih brodova u uvalu Borovića,  ljeti se sidri na stotine jedrilica, jahti i glisera. Sidra ozbiljno oštećuju podmorje, posebno endemsku posidoniju koja je jedan od najdugovječnijih organizama Sredozemlja, a osjetljiva je na pojačano taloženje, organska onečišćenja i promjene koje dovode do smanjenja prozirnosti mora. Nekontroliranim sidrenjem uništene su i razlomljene brojne periske, a poseban problem su brodski tankovi i deterdženti.

Na sve to upozoreno je i nakon ove akcije čišćenja u uvali s kristalno čistim morem plavo-zelene boje.  U svakom slučaju odgovorni moraju misliti na uvođenja reda, poručeno je.

03. svibanj 2024 06:34