StoryEditorOCM
ŽupanijaBrodski konopac preko vale

Marko Vidović dobio šakom u glavu zbog sidrišta u rogozničkoj Sičenici

Piše Vedrana Stočić
6. kolovoza 2020. - 09:41

Iz ureda glasnogovornice PU šibensko-kninske Marice Kosor dobili smo obavijest da je u policijskoj evidenciji utvrđeno kako je u Rogoznici, u uvali Sičenica, došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane 36-godišnjaka i 43-godišnjaka, kojom prilikom je 36-godišnjak fizički napao 43-godišnjaka, kojemu su utvrđene teške tjelesne ozljede. Protiv napadača policija je pokrenula kazneni postupak.
Kriminalističko istraživanje okolnosti ovog nedavnog događaja je u tijeku, a iza šturog policijskog izvješća razabire se mučan incident, u kojemu je Marko Vidović iz Dvornica pretrpio teške ozljede glave, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije. Udarac šakom u glavu, potres mozga i hematom te hospitalizaciju „zaradio" je od A.V., sumještanina, do neki dan i prijatelja, a čak i kuma.
U pozadini ovog nemilog događaja su bove, odnosno sidrište u uvali Sičenica koje je koncesijom odobreno Marini Frapa do 2030. godine.
- Jedna od jedrilica nije bila privezana na području koncesije, već je konopac bio razvučen na drugu stranu uvale više od dvadeset metara i opasan za plovidbu, naročito noću i nama domaćima onemogućavao je pristup vezovima u vrhu uvale - govori ozlijeđeni Vidović.
Vraćajući se iz ribolova, zamolio je ljude s jedrilice da se propisno privežu na koncesioniranom prostoru, i to isto napomenuo A.V. koji se brine o tom sidrištu. Budući da nitko nije reagirao, pozvao je pomorsku policiju i u tome je, kako govori, očito bila njegova kobna pogreška.
Pomorska policija nije provela nikakvu istragu, a Vidović je napadnut nakon što su otišli, pa je pozvao temeljnu policiju. Nažalost, i temeljna policija koja je izašla na teren u početku se ponašala pristrano. Savjetovali su mu, napominje ozlijeđeni, da čak ne potraži liječničku pomoć i sve se nastojalo svrstati u prekršaj.
- Međutim, specijalistički nalaz nedvojbeno potvrđuje da je riječ o kaznenom djelu, što je policija naposljetku i prihvatila - ispričao nam Marko Vidović, još uvijek s vidljivom oteklinom na glavi, te s ranama od pada na rukama i nogama.
Liječnik mu je preporučio mirovanje, također i izbjegavanje kretanja po suncu.
Kriminalistička istraga traje, a nered na moru i na uskoj obalnoj crti svakodnevna je pojava i samo je pitanje vremena kada će neki sličan sukob završiti s nasiljem poput ovog iskrslog zbog bove koja tu ni po čemu ne bi smjela biti jer je smetnja na plovnom putu. Još uvijek nema službenog podatka tko je bovu tu postavio. U toj je uvali i prije bilo intervencija inspekcije na pomorskom dobru.
Tako je pomorska inspekcija Lučke kapetanije Split 2018. uklonila osam bova koje je netko postavio mimo znanja koncesionara, no redovitog nadzora očito nema. Da se provodi, ne bi kilometri obale bili zaliveni armiranim betonom, a domicilnim brodicama zapriječen put do njihovih vezova, kao u konkretnom slučaju.
V. STOČIĆ

26. travanj 2024 17:55