StoryEditorOCM
ŽupanijaNAJTEŽA BITKA

Marin Roman: Bilo je gadno. Koronavirus je u samo dva dana poharao Centar za osobe s posebnim potrebama. Štićenici sada izlaze iz izolacije...

Piše Katarina Rudan
29. prosinca 2020. - 19:47

- Nakon najtežeg prosinca u našoj 20 godišnjoj povijesti evo i malo dobrih vijesti. Prvi korisnici su izašli iz izolacije. Hvala svima čije su ruke pomogle da se ovo dogodi. Sve što nam se dešavalo u proteklom vremenu ne stane u par rečenica, pa ćemo detalje našeg rata s Covidom opisati početkom slijedećeg tjedna. Tada mislimo da će završiti naš sudar s virusom.

Nakon ovog ostati će nam zajedništvo, osjećaj da nismo sami i da nas okružuje puuuno dobrih ljudi. I ponos. Nije gotovo i nije lako, ali dali smo i ono što nismo znali da možemo dati. Hvala svima u ime svih radnika, korisnika i njihovih obitelji. Posebno hvala Stožeru naše Županije, objavio je u ponedjeljak ravnatelj Centra Roman obitelj Marin Roman, na Facebook stranici ove socijalne ustanove.

Ispod dirljivog videa, koji prikazuje izlazak štićenika iz izolacije, nakon što su epidemiolozi konstatirali da su ovu opaku bolest preboljeli Marin je napisao:

- Ponosan. Na svoje radnike. Na mobilizirane radnike. Na sve koji su dali ruke. Na Stožer. Ponosan i zahvalan. U 48 sati imali smo 80 pozitivnih korisnika koji su morali biti izolirani, a gotovo 70 posto radnika je bilo zaraženo. Smijali smo se i plakali zajedno. Naravno, nije gotovo ali izlazak 59 osoba iz izolacije i preboljen kovid je ... Ponosan“. 

O tome kako im je bilo od 8. prosinca, kad je virus „ušao“ u ovu ustanovu koja na dvije lokacije - u Bratiškovcima i Šibeniku - skrbi o 115 korisnika, te koji je u roku od 48 sati „poharao“ 80 korisnika i 70 posto zaposlenika, govorit će slijedećeg tjedna na konferenciji za medije.

- Nažalost, jedan naš korisnik je preminuo od posljedica kornavirusa, a dvije osobe, jedan korisnik i jedna djelatnica, morali su na bolničko liječenje. Svi ostali su infekciju preboljeli u izolaciji. Hvala Bogu, stanje se popravlja s obzirom na to da smo imali najviše zaraženih korisnika u županiji.

Naši korisnici su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama kojima  je topao, ljudski kontakt važan dio terapije. Nisu u mogućnosti razumjeti opasnosti ove epidemije, ne mogu nositi maske i ne razumiju socijalnu distancu. Nakon gotovo 10 mjeseci borbe da nam virus ne uđe među korisnike, nažalost, dogodio se taj proboj koji je za posljedicu imao vrlo brzo širenje zaraze među radnicima i korisnicima.

Bilo je gadno, no danas mislim da smo sve odradili dobro u suradnji sa strukom, te županijskim Stožerom civilne zaštite. Naši djelatnici su dali maksimum, dobili smo pojačanje, radilo se i radi još uvijek po 48 sati, nema slobodnih dana, nema odmora... Bilo je dana kad nismo znali tko će doći ujutro na posao, a tko neće, jer –  imam osjećaj– da smo svi bili zaraženi. Još nije gotovo, ali je puno lakše, rekao nam je Marin Roman.

30. travanj 2024 06:14