StoryEditorOCM
ŽupanijaNema turista, nema posla

Koronavirus je već ozbiljno uzdrmao poduzetnike iz cijele Šibensko- kninske županije; Evo svjedočanstava nekih od njih

Piše Katarina Rudan
13. ožujka 2020. - 13:30

Upravni odbor županijske Obrtničke komore tražit će od jedinica lokalne uprave i samouprave da im na dvije godine odgode plaćanje poreznih i drugih financijskih obveza, bez zaračunavanja kamata, koja su u njihovoj nadležnosti za vrijeme krize uzrokovane epidemijom koronavrusa.

- U praksi to se odnosi na plaćanje poreza na potrošnju od tri posto, najam javnog prostora i površina za štekate, komunalnu naknadu, te sve druge porezne i ine obveze koje imaju ne samo ugostitelji, već i taksisti, prijevoznici, obrtnici i ostale djelatnosti koje su pod ingerencijom Obrtničke komore. Ne tražimo oprost, već moratorij za plaćanje naših obveza prema lokalnoj samoupravi. Već smo uputili poziv za održavanje sastanka s gradonačelnicima i načelnicima iz priobalnog dijela županije za ponedjeljak 16.ožujka, a u utorak iz zaobalnog dijela na kojima ćemo im iznijeti činjenično stanje u obrtništvu, te predložiti mjere koje je moguće provesti na lokalnoj razini. Poznato je da Vlada RH priprema mjere kojima bi ublažila posljedice novonastale situacije, ali i lokalna zajednica morala bi dati svoj obol. Ne tražimo da nam se išta oprosti, već samo odgodu plaćanja, bez obračunavanja zateznih kamata, za mjesece u kojima nećemo ostvarivati planirane prihode. Svima nam je jasno da predsezone nema te da je upitna i sama turistička sezona, uz koju je osim hotelijerstva i ugostiteljstva, vezano još niz uslužnih djelatnosti, rekao je u petak na konferenciji za novinare predsjednik HOK-a Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

Konferencija je održana nakon sastanka Upravnog odbora te su joj nazočili svi članovi. Ogromne posljedice ne trpe samo ugostiteljski i drugi obrti, mali poduzetnici, u Šibeniku i ostalim obalnim gradovima i mjestima koja žive isključivo od turizma, već i obrtnici s kninskog i drniškog područja.

- Na primjer, restoran na kninskoj tvrđavi ostvaruje svega pet posto prometa u odnosu na isto vrijeme lani, malo tko dolazi na tvrđavu i zalazi u restoran. Osobno se bavim otkupm sekundarnih sirovina i našao sam se u problemu da ih nemam više gdje uskladištiti, a oni kojima sam ju prodavao trenutno ne otkupljuju. I već bilježim gubitke, rekao je među ostalim Mile Bičanić, predsjednik Udruženja obrtnika Knin.

Dario Puljić, predsjednik drniškog Udruženja obrtnika naveo je primjer jednog drniškog prijevoznika koji zbog nemogućnost prijevoza u strane zemlje ostvaruje ogromne gubitke, jer robu ne može niti prevoziti niti nabaviti.

Poznati šibenski zlatar Ljazar Čivljak, potvrdio je da su posljedice već sada velike.
- Nema kupaca, niti domaćih niti stranih, malo tko zalazi u naše radnje, reče.

Potrošnja u restoranima je pala, rekao je Joso Smolić i sam vlasnik jednog šibenskog restorana, što su potvrdili i njegove kolege s područja Vodica, Murtera i Rogoznice. Situacija je svugdje ista. Nema turista, nema posla.

- Agencijskih gostiju nema, a i sami možete primijetiti da su naši restorani, kafići i štekati poluprazni. Ne dolaze niti naši sugrađani. I to je razumljivo. Ne treba stvarat paniku, oprez je potreban, a zdravlje ljudi je na prvom mjestu. Mi obrtnici smo „žilava“ kategorija gospodarstva, preživjeli smo ekonomsku krizu prije desetak, dvanaest godina, preživjet ćemo i ovu, ali nam je potrebna pomoć i razumijevanje kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, zaključio je Smolić.

Upitan što će biti sa stalno zaposlenim radnicima u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima koje su vezane uz turizam, odgovorio je da je jasno kako – za sada – sezonskih radnika neće trebati, a stalno zaposleni rade i isto kao i vlasnici, poslodavci, nadaju se da će ova teška i neizvjesna situacija što prije prestati. Inače, na području Šibensko-kninske županije trenutno je oko 3600 registriranih obrtnika, kod kojih radi oko 60 posto od ukupno zaposlenih u realnom sektoru na području županije.

28. travanj 2024 14:36