StoryEditorOCM
ŽupanijaArgonautini volonteri

Juan Cruz i Eleonora Lupi: ‘Na Murteru se osjećaš kao da si kod kuće. Ili ćeš ostati na otoku, ili ćeš mu se iznova vraćati‘

Piše Šibenski.hr
8. ožujka 2021. - 11:31

Poput ostalih, i udruga Argonauta iz Murtera svoje aktivnosti provodi uz pomoć volontera s kojima dijeli zajedničke interese i vrijednosti. Tako od prošlog ljeta dio Argonautinog tima čine Juan Cruz iz Španjolske i Talijanka Eleonora Lupi koji su na Murter stigli preko programa Europskih snaga solidarnosti. Ono što ih je privuklo ovom programu i iskustvu života u stranoj zemlji je želja za nečim novim, za upoznavanjem novih mjesta i načina života, ali i želja da daju svoj doprinos lokalnoj zajednici u kojoj trenutno borave.
Pitali smo Juana i Eleonoru zbog čega su odabrali baš Hrvatsku i otok Murter od svih mjesta u Europi koja su ovim programom ponuđena.

-Uvijek sam želio iskusiti život u nekoj otočnoj zajednici, a uz to nikada nisam posjetio ovaj dio Europe. Također, od svih ponuđenih projekata, Argonautin mi se činio najdetaljnijim i najjasnijim u smislu toga što se od mene očekuje pa sam se tako odlučio prijaviti upravo ovdje, rekao nam je Juan dok nam Eleonora otkriva kako joj je nešto govorilo da je upravo Murter pravo mjesto za provesti godinu volonterskog rada i da ju taj osjećaj nimalo nije prevario. Upravo suprotno!
Vrlo se živo Eleonora sjeća prvog dana kada je na Kapeli čekala taksista da je odveze u Murter:
-Sredina ljeta, sunce sja, pozitivna energija i veliki entuzijazam osjećao se u zraku dok sam čekala na Kapeli i u trenutku kad sam vidjela taksista počela sam mu mahati sretna zbog nove avanture koja me očekuje. On je potpuno „pokupio“ moje raspoloženje, pojačao muziku u autu i veselio se zajedno sa mnom pričajući mi o Murteru kao pravi turistički vodič. To je dan koji će mi uvijek ostati u sjećanju. I dan danas kad ga vidim na cesti, mahnemo i zatrubimo jedno drugome.“

Vrlo brzo su se Juan i Eleonora snašli u svojoj novoj zajednici, pa su tako u svoje slobodno vrijeme organizirali i večeri latinoameričkih plesova u jednom kafiću što ih je još više povezalo s Murterinima.
S druge strane, njihov rad u Argonauti zapazili su mnogi, a to i nije toliko iznenađujuće kada i sami kažu da istinski uživaju radeći na projektima koje ova udruga provodi.
-Ako bih morao nešto izdvojiti u ovih osam mjeseci to bi svakako bile Noći Colentuma kada smo oživjeli način života starih Rimljana igrama koje su se tada igrale, lovorikama, kostimima i to sve u timskom radu sa mladim ljudima i posjetiteljima. Također su me se dojmile akcije čišćenja podmorja u Murteru i Zadru, a posebno rad s kratkoročnim volonterima koji su na Murter došli iz različitih dijelova Europe. izdvojio je Juan.
Eleonora, pak, kaže kako ne bi izdvojila poseban događaj ili projekt već atmosferu u kojoj se te sve aktivnosti u Argonauti pripremaju i provode.
-Sve što se u Argonauti radi, radi se sa puno pažnje i podrške. Od prvog dana smo uključeni u vrlo zanimljive, vrijedne i korisne projekte i aktivnosti, njihovo planiranje i realizaciju. Okruženje u kojem radimo je motivirajuće i toplo, zaista se osjećamo dijelom ove organizacije i općenito lokalne zajednice pa je volontirati na ovaj način vrlo ispunjavajuće.

Vrlo važan cilj volonterskog rada je i stjecanje novih vještina, a Eleonora i Juan otkrili su u sebi i neke nove talente za koje nisu ni znali da ih imaju. Tako je Eleonora otkrila kako joj pisanje članaka/blogova o različitim temama vrlo dobro ide, naučila je nove načine rješavanja problema, ovo iskustvo ju je učinilo i mnogo otvorenijom, a naučila je i da vrlo uspješno može komunicirati i razumjeti se s ljudima ne govoreći njihov jezik. Juan je nadalje, od početka svoga boravka u Argonauti bio zadužen za fotografiranje i uređivanje videa, a uz to je vidljivo napredovao i u organizacijskim vještinama. Juan se na Murteru i zaljubio, i to u volonterku iz Italije koja je također godinu dana boravila na Murteru, poput njih u sklopu Europskih snaga solidarnosti. Uz nju, stekli su Juan i Eleonora brojna prijateljstva za koja su sigurni da će dugo trajati.

Prije nego njihova murterska avantura završi, Juan i Elonora će provesti i svoje osobne projekte. Juan, koji inače uživa u šetnjama otkrivajući Murter planira mapirati otok na način da obilježi punktove na kojima primjećuje najviše otpada, što će javno objaviti kako bi se podigla svijest da Murter nije toliko čist koliko bi svi htjeli da jest. Sljedeći korak bit će uključivanje lokalaca i svih zainteresiranih u akciju čišćenja koja će biti zamišljena kao šetnja po ovom prekrasnom otoku uz sakupljanje i čišćenje otpada. Nakon toga objavit će rezultate ove akcije kako bi znali koliko su dobrog posla svi zajedno učinili.
Eleonora, zaljubljenica u biljni svijet planira urediti jedan vrt u kojem će svi posjetitelji moći uživati sa svih svojih pet osjetila. Eleonorin cilj je vratiti Murteru i njegovim stanovnicima ono što su oni dali njoj – povezivanje s prirodom.
Za kraj, pitali smo ovo dvoje šarmantnih mladih ljudi hoće li im teško pasti odlazak u srpnju, na što su nam oni odgovorili da su sigurni da će s Murterom ostati trajno povezani, jer kako su nam rekli:
-Na ovom se otoku osjećaš kao da si kod kuće. Ili ćeš ostati, ili ćeš mu se iznova vraćati.

01. lipanj 2024 03:50