StoryEditorOCM
Županijabarbarstvu nema kraja

Još jedan pokušaj devastacije pomorskog dobra kod Rogoznice: Moćnici nasipaju more kako bi mogli automobilom u svoje dvorište

Piše Vedrana Stočić
24. veljače 2023. - 10:33

-Poštovani,

Šaljem danas  snimljene fotografije devastacije pomorskog dobra u općini Rogoznica, mjesto Ražanj, rt Varoš, privatni interes, da se može doći automobilom u svoje dvorište.

U jeku novinskih napisa, zagrebački moćnici mrtvo hladno prkose svim zakonima i novinskim napisima.

Ako možete ukazati na ovo barbarstvo i postaviti pitanje gdje su inspekcije, bit ću vam neizmjerno zahvalna.-

Tekst počinjemo s porukom, jednom od mnogih koje stižu na naše mail adrese i druge komunikacijske aplikacije. Provjerili smo u Općini Rogoznica i dobili odgovor: devastacija se dogodila davno kada netko dozvolio da se pet kuća izgradi gotovo u moru, a općina je samo napravila kameni zidić visok 40 centimetara da netko ne padne u more. Ništa nije betonirano to je javna plaža.-kaže nam općinska načelnica Anita Živković.

Da su sve devastacije takve, načelnicu bi manje bolila glava. Na dojavu građana i osobnih zapažanja komunalni redari izlaze na teren. Prošle godine zbog bespravne gradnje općina je građevinskoj inspekciji uputila 32 prijave, a u ovoj godini prijavljeno je 6 bespravnih graditelja. Gradi se bespravno po brdima i dolinama, na poljoprivrednom i na negrađevinskom zemljištu, bezobzirno se betiraju sike... Iako su išle prijave od općine i građana žutih trakica i tabela s zabranom gradnje nema na vidiku, što znači da građevinsko inspekcija nije ni izišla na teren što je porazno.

I nije samo bespravna gradnja problem, problem je i legalna gradnja. Mnogi, posebno graditelji pustih apartmana, počinju gradnju i prije izdavanja građevinske dozvole. Gradilišta su u pravilu neograđena, na njima nema tablice s imenom investitora i izvođača, nema broja građevinske dozvole što je prekršaj koji se kažnjava s 50 tisuća kuna ili oko 6600 eura.

image

Na rogozničkom području devastacija pomorskog dobra je gotovo svakodnevna pojava

Međutim jagma za novcem i preprodajom je prevelika, djelatnici županijske Ispostave za prostorno uređenje i građenje u Rogoznici od silnog posla skapavaju i nisu u mogućnosti tom brzinom izdavati građevinske dozvole, zapravo oni su jedina brana da se koliko toliko poštuje zakon, ako se odstupi od projekta investitori ne mogu dobiti uporabnu dozvolu.

Tko stvarno nadgleda tu silnu apartmanizaciju, tko je odgovoran za provođenje zakona o gradnji, je su li poštovali protupotresni propisi-sve su to pitanja bez odgovora. Kada neki građevinski poduzetnici strani i domaći na brzinu izgradi tridesetak apartmana i isto tako ih brzinski proda tko jamči da je ta mamutska građevina u malom mjestu, na nekoj lokaciju uz more izgrađena po svim građevinskim propisima?

Ne treba zanemariti činjenicu da su u većini slučajeva investitori stranci, ako pak nisu investitori onda su uglavnom kupci tih apartmana. Ti silni ležajevi u tim mamuticama spadaju u takozvani nekomercijalni smještaj, a to znači iznajmljivanje tisuće ležajeve na crno samo na rogozničkom području. Gubici za lokalnu zajednicu i državu su golemi, pored narušenog i devastiranog okoliša, opterećenja i onako manjkave infrastrukture novac nam cure u Njemačku, Češku, Slovačku, Mađarsku i tko zna gdje još.

  

20. travanj 2024 06:21