StoryEditorOCM
Županija‘zid srama‘

Još jedan jeftini manevar Stipe Petrine: evo kako je primoštenski načelnik pokušao izbjeći izvršavanje sudske odluke

Piše Davorka Blažević
25. travnja 2022. - 12:01

Neslavni primoštenski "zid sramote", koji je završio na naslovnici knjige Jadranke i Darka Skorin Kapov naslovljene kao "Balada o nenadležnosti", kojom ukazuju na samovolju lokalnih šerifa i tvrdokornost birokracije u Hrvatskoj, dobio je svoj pravosudni epilog.

Visoki upravni sud RH je, u postupku ocjene zakonitosti povodom prijave Skorin Kapovih, donio presudu kojom se ukida Odluka načelnika Stipe Petrine o zaštiti dijela nekretnine (čestice zemljišta 19666/2 k.o. Primošten) izgradnjom spornog zida na javnom putu, pred garažom bračnog para iz New Yorka. Skorin Kapovi, naime, rade kao sveučilišni profesori u SAD-u, a dio godine provode u svojoj primoštenskoj kući.

Jadranka i Darko Skorin Kapov su tako, nakon tri godine, dočekali pravnu satisfakciju. U prijavi Sudu tvrdili su da je Odluka Stipe Petrine o gradnji zida, donesena 1. veljače 2019., nezakonita te potpuno irelevantna za zaštitu i javnog puta i javnog interesa na koji se Petrina poziva u osporavanoj Odluci. Sudu su naveli i da nisu bili obaviješteni o izradnji zida, koji se nalazi na srediini puta i, tvrde,onemogućava im korištenje vlastite garaže i prilaza posjedu.

Načelnik Stipe Petrina u svom očitovanju Sudu je naveo da je zahtjev Skorin Kapovih za ocjenu zakonitosti Odluke nepravodoban, jer nije podnesen u roku od 30 dana od donošenja sporne Odluke, te ustvrdio da se rade dva zida radi sprječavanja uzurpacije nekretnina u vlasništvu općine Primošten od strane vlasnika susjednih nekretnina.

Također, Petrina tvrdi da sporni zid ne onemogućava Kapove u korištenju garaže jer je između garaže i zida put koji je u najužem dijelu širine tri metra.

Pozvao se i na parnični postupak koji se vodio pred nadležnim sudom radi smetanja posjeda koji je pokrenuo bračni par Skorin Kapov, a koji je pravomoćno okončan odbacivanjem tužbe s obrazloženjem da je zid izgrađen na javnoj površini koja ne može biti predmet posjeda.

Stoga, tvrdio je načelnik Petrina, proizlazi da njegova Odluka o gradnji zida ni na koji način ne ugrožava prava bračnog para iz New Yorka.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala dr.sc. Sanja Otočan je, pak, presudilo zidu ukidanjem (neovlaštene) Odluke općinskog načelnika o zaštiti javnog puta ovom kontroverznom, a pokazalo se i nezakonitom gradnjom.

Zanimljivo je da je, nakon presude Visokog upravnog suda RH, Petrina 19. travnja 2022. sazvao hitnu sjednicu Općinskog vijeća Primoštena, ali je poziv objavljen bez dnevnog reda. No, jedna od točaka dnevnog reda, za sjednicu koja je održana 20. travnja, je bila "Prijedlog Odluke o izgradnji zida radi zaštite dijela nekretnine čest. Zem. 19666/2 K.O. Primošten", čime je Petrina pokušao osigurati pokriće Općinskog vijeća za svoj "zid srama" kako bi izbjegao njegovo uklanjanje temeljem presude VUS-a.

No, "nedvojbeno je da sramotni zid pred našom garažom stoji već tri godine na javnom putu, pa izgleda kao da bi trebalo odgovarati za nezakonito djelovanje i nesavjesno korištenje komunalnog budžeta, ili bi", kažu Skorin Kapovi, "trebalo donijeti novu odluku ne bi li se nekako zataškalo nezakonito djelovanje i presuda VUS-a ".

Skorin Kapovi su se, nakon ignoriranja njihove inicjalne žalbe za zid Općini Primošten, žalili Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, prostornog uređenja, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije (1.ožujka 2022.), ali rješenje nikako ne dobivaju, pa su ga opetovali.

Presuda Visokog upravnog suda je jasna, načelnikova odluka o gradnji zida je ukinuta, i zid, kažu, treba ukloniti. No, po presudi nema postupanja. Pitanje je zašto nadležni županijski Odjel odugovlači s donošenjem rješenja o uklanjanju, unatoč tome što je presudom Visokog upravnog suda proglašen nezakonitim?

27. travanj 2024 09:59