StoryEditorOCM
ŽupanijaTEMATSKI PARK

Jezera dobivaju dnevni boravak na otvorenom - gradit će se teniska igrališta, rekreativni prostor za djecu i odrasle te dječje igralište

Piše Joško DADIĆ
STUDIO A R X - ŠIBENIK
3. travnja 2017. - 23:00


U jeku priprema za turističku sezonu, prošli je tjedan u prostorijama Općine Tisno potpisan ugovor s tvrtkom "Bučić gradnja" d.o.o. iz Šibenika za radove na uređenju Tematskog parka u Jezerima.
– Projektom je predviđena izgradnja teniskih igrališta s tribinama, rekreativnih prostora za djecu i odrasle i dječjeg igrališta. Vrijednost ugovorenih radova je 2,27 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će biti završeni prije početka turističke sezone – izvijestio je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.



Autori projekta su arhitekti Damir Lasinović i Sanja Bralić iz Studija A R X - Šibenik. Idejnim rješenjem nastojalo se oformiti niz novih sadržaja: tenis kao nastavak zone rekreacije, tribine s caffe barom, a sve uokvireno u prirodnu kulisu parka kojom je stvorena mirna zona za zabavu i odmor, siguran prostor igre za djecu i boravak odraslih.

Diže se turistička ponuda

Parcele se nalaze u samom centru mjesta na križanju dviju frekventnih prometnica koje povezuju cijelo naselje. Na jugozapadu je smještena ribarnica s većom cirkulacijom ljudi poglavito u ljetnim mjesecima te mali parking. Na istoku je malonogometno igralište i igralište za basket.
Na sjeveru, na najboljoj vizuri, smješten je parking koji trenutno služi i kao suhi vez brodova. Na zapadu parcele graniče s glavnom pristupnom cestom koja povezuje sjeverni dio mjesta s centrom.
Nedaleko od zone obuhvata smješten je i dječji vrtić za koji je planirano širenje i povećanje kapaciteta.
Budući da su Jezera mjesto koje je smješteno na samoj obali i živi isključivo od turizma, arhitekti Damir Lasinović i Sanja Bralić su željeli ponuditi dodatne sadržaje posjetiteljima u ljetnim mjesecima čime se diže turistička ponuda. Svakako je akcent bio i na oživljavanju i urbaniziranju cijelog područja kako bi se mještanima povećala kvaliteta života i unijelo nove sadržaje.
Idejnim rješenjem prostor se dijeli u dvije funkcionalne cjeline. Sjeverno se planira izgradnja tribina i teniskih terena kao prostora rekreacije, a južno tematski park s dječjim igralištem.



Kako bi se izbjegla denivelacija gornje ceste i predmetnog prostora, smještene su tribine kao nastavak postojećeg niza tribina malonogometnog igrališta. Ispod tribina su muške i ženske svlačionice s pripadajućim sanitarnim čvorom, kao i spremišta opreme i sanitarije za gledatelje. Svi prostori su predviđeni za korištenje osobama s posebnim potrebama.

Predivna nova šetnica

 

Ulaz je osiguran s ulice A.B. Kapitanovića sa sjeverne strane preko spojnog tunela i preko malonogometnog igrališta – dio postojećih tribina će se rušiti u širini oko 2,0 m i na tom potezu će se izvesti komunikacija prema svlačionicama.
Rješenjem se planira izgradnja klupskog caffe bara na samom vrhu tribina. Caffe bar je zamišljen kao paviljonska građevina koja je ujedno i barijera prema parkingu na sjeveru.
Također, predviđa se i gradnja nove šetnice, "tunela" koji povezuje sjeverni plato Ulice don Antuna Božića i južni park.
Sjeverni dio prostora jasno je oblikovan – tribine, igrališta, ograde, prolaz, niz sadržaja koji čine konstantu i funkcioniraju kao cjelina.
Južni dio parka zamišljen je kao amorfna struktura kroz koju se provlači niz brežuljaka stvarajući na taj način prostore različitih funkcija.



Središnji dio tretira se kao otvoreni "trg" na kojem su smješteni drveni paviljoni koji se mogu različito koristiti - za vrijeme adventa, ljeti za manifestacije i kulturna događanja, ili kao trgovine suvenira. Želja je da ovim projektom mjesto oživi i ponudi prolazniku prostor u kojem će rado boraviti, te ujedno dobije i svoj mali boravak na otvorenom.
 


Amfiteatar i brežuljci
Mali upušteni amfiteatar idealna je barijera na jugu prema postojećem parkingu i ribarnici. Brežuljci su koncipirani tako da svi imaju neku funkciju - na jedan su postavljene workout sprave, na drugi drvene klupe većih dimenzija s kojih se može gledati tenis, a na niz brežuljaka prema ulici A.B. Kapitanovića postavljene su sprave za djecu.

28. travanj 2024 14:14